Oblicz wartośc wyrażenia
Halina: Oblicz wartość wyrażenia (2x+3y)(2x−3y)−(2x−3y)2
x=√2 y=√8
4 sie 23:08
Piotr:
wzory skroconego mnozenia znamy ?
4 sie 23:12
Godzio:
(2x + 3y)(2x − 3y) − (2x − 3y)2 = (2x − 3y)(2x + 3y − (2x − 3y) ) = (2x − 3y) * 6y
y = √8 = 2√2
6y(2x − 3y) = 12√2(2√2 − 6√2) = 12√2 * (−4√2) = −96
4 sie 23:14
Godzio:
Albo jak radzi
Piotr
4 sie 23:14
Piotr:
moze nawet od razu podstawiac. wszystko jedno. Jednak Twoj sposob najszybszy
4 sie 23:16
Michaś: Dzięki : )
4 sie 23:17
Michaś: Mógłbyś wytłumaczyć Godzio co tutaj zrobiłeś ? ...(2x − 3y)(2x + 3y − (2x − 3y) )
4 sie 23:21
Godzio: Wyłączyłem (2x − 3y) przed nawias.
4 sie 23:24
Michaś: no tak okej, dzięki i dobranoc
4 sie 23:27