rownania
humanistka, z matmy poległam: Dana jest funkcja f(x)= −2x2 − 3x + 2
a) Wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
b) Narysuj jej wykres.
c) Podaj jej zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności
8 lis 22:12
AROB: pomogę
8 lis 22:15
humanistka, z matmy poległam: Wybawiecielu bardzo bym prosiła

uratujesz mi zycie z ta matematyka
8 lis 22:23
AROB: a) Δ= b
2 − 4ac = 9 + 16 = 25,
√Δ = 5
| | 1 | |
Czyli punkty przecięcia wykresu z osią X są: (−2,0) i ( |
| ,0), zaś z osią Y: (0,c) = |
| | 2 | |
(0,2).
b) Do wykonania wykresu wyznaczyć należy jeszcze współrzędne wierzchołka paraboli.
| | −b | | 3 | |
W(xw,yw), xw = |
| = − |
| , |
| | 2a | | 4 | |
| | −Δ | | −25 | | 1 | | 3 | | 1 | |
yw = |
| = |
| = 3 |
| , czyli W(− |
| , 3 |
| |
| | 4a | | 8 | | 8 | | 4 | | 8 | |
Tu wykonaj parabolę skierowaną ramionami w dół, wykorzystując punkty przecięcia z osiami i
wierzchołek. A z wykresu odczytasz to, co w punkcie c).
| | 1 | |
c) Zbiór wartości: Y = (−∞, 3 |
| ) |
| | 8 | |
| | 3 | | 3 | |
Funkcja rosnąca dla x∊ (−∞, − |
| ), a malejąca dla x∊(− |
| , ∞). |
| | 4 | | 4 | |
8 lis 22:33
humanistka, z matmy poległam: ale do tego jeszcze wykres mam narysowac
8 lis 22:37
AROB: Tak, napisałam Ci o tym w punkcie b). Chyba poradzisz sobie. Parabola!
8 lis 22:40
humanistka, z matmy poległam: Bradzo bardzo mocno dziekuje za pomoc. ukłon do samej ziemi i szacunek. Juz rysuje ten wykres i
parabole. Jeszcze raz serdecznie dziekuje.
8 lis 22:44
AROB: 
Powodzenia!
8 lis 22:45
8 lis 22:47
humanistka, z matmy poległam: ok dzieki
8 lis 22:51