| 2a(b+c)n−1 | |||||||||||
: | ||||||||||||
| an2−a3−2a2−a | a2c−a(nc−c) |
| 1 | ||
czy w wykładnikach potęg jest : 2n czy 2n− | ||
| 2 |
Pozdrawiam
masz racje mozna sie pomylic .
W wykladnikach jest 2n a w drugim jest n .
jesli mozesz to prosze z ewentualnym komentarzem
| 1 | 1 | ||
[4a2(b+c)2n−1] = | [2a(b+c)n−1]*[2a(b+c)n+1] | ||
| 2 | 2 |
Mianowniki przepisalem dobrze .
Z nimi sobie pewnie poradze ale nie bardzo rozumiem przeksztalcenia tego 1 licznika .
| 1 | ||
Dlaczego wylaczamy | przed nawias . | |
| 2 |
Musze jeszce troche pocwiczyc potegi
| 4a2(b+c)2n−1 | a(ac−nc+c) | |||
...= | * | = | ||
| 2a(n2−(a2+2a+1)) | 2a(b+c)n−1 |
| 2a(b+c)n+1 | c(a−n+1) | |||
= | * | = | ||
| 2(n2−(a+1)2) | 1 |
| 2a(b+c)n+1 | −c(n−a−1) | |||
= | * | = | ||
| 2(n−a−1)(n+a+1) | 1 |
| 2a(b+c)n+1 | −c | −c(2a(b+c)n+1) | ||||
= | * | = | ... ![]() | |||
| 2(n+a+1) | 1 | 2(n+a+1) |
mam to rozwiazane w zeszycie i wyszedl mi taki sam wynik jak Tobie
Powiem CI w ktorym momencie sie zawiesilem . Nie moglem zrozumiec tego dlaczego (b+c)2n
rozbijamy na (b+c)n*(b+c)n
Ale dostalem olsnienia (nie wiem jak ) bo przeciez [c[(b+c)n*(b+c)n=(b+c)n+n=
(b+c)2*n]]
Twoje rozwiazanie jest prostsze gdyz nie trzeba kombinowac ze wzromi skroconrgo mnozenia ale
nalezy znac dzialania na potegach
dziekuje za pokaznie alternatynego rozwiazania