trygonometria
tyu:

jeśli w zadaniu, które jest tu
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=19213
oznaczone jako 3a)
log
√2sinx (1+cosx)=2
| | π | | 3π | |
mam dziedzinę Df: x∊(2kπ; 2kπ+π) / { |
| + 2kπ; |
| + 2kπ } |
| | 4 | | 4 | |
| | −π | |
to dlaczego |
| + 2kπ nie należy do dziedziny  |
| | 3 | |
| | −π | |
czy chodzi o to, że B= |
| + 2kπ jest poniżej OX |
| | 3 | |
4 sie 18:57
Eta:
tak
4 sie 19:11
tyu: dziękuję.
4 sie 20:28
PW: Wątpię w sens tak dokładnego wyznaczania dziedziny (ja wiem, w szkole tak uczą itd. ... ale
cała para idzie w gwizdek i łatwo się pomylić). Praktycznie wystarczy napisać:
− równanie ma sens dla takich x, dla których sinx > 0 i √2sinx≠1 i 1+cosx > 0
− dla takich x równanie jest równoważne (zgodnie z definicją logarytmu) równaniu
(1) (√2sinx)2 = 1 + cosx.
Po rozwiązaniu (1) w R sprawdzić, które rozwiązania spełniają wszystkie trzy nierówności.
4 sie 20:49
tyu: dzięki PW za zainteresowanie
4 sie 21:13