rownania trygonometryczne
gad: rownania trygonometryczne :
2sin2x − 3cosx = 3
rozwiazalem to rownanie wyszly warunki : cosx=−1 : x=π+2kπ , cosx=−1/2 : x= −2/3+2kπ
x=−4/3+2kπ , x=2/3+2kπ x= 4/3+2kπ w odpowiedziach jest x=(2k+1)π , x=−2/3π+2kπ , x=2/3+2kπ ,
prosze o ewentualna korekte i jeszcze jedno:
tg2x−(1+√3)tgx+√3 = 0 << do tego wogule nie wiem jak sie zabrac prosze o pomoc
4 sie 18:50
Eta:
Podałeś takie rozwiązania:
cosx= −1 ⇒x= π+2kπ = π(1+2k) = (2k+1)π czyli masz ok
lub
| | 1 | | −2 | | 2 | | 2 | |
cosx=− |
| ⇒x= |
| π+2kπ lub x= −(− |
| π)+2kπ= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2/ tg
2x−(1+
√3)*tgx+
√3=0 −−− to równanie kwadratowe z tangensem
zatem:
Δ=(1+
√3)
2−4
√3= ......... = 4−2
√3= (1−
√3)
2
√Δ=
√(1−√3)2=|1−
√3|= −1+
√3
| | 1+√3−1+√3 | | 1+√3 +1−√3 | |
tgx= |
| = √3 v tgx= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
teraz dokończ..........
"wog
óle"
4 sie 19:07
Saizou :
Etuś w ogóle
4 sie 19:27
Eta:
No tak "w og
óle" czekałam, czy ktoś mnie poprawi
4 sie 19:34
Eta:
"w ogólności"
4 sie 19:36
gad: dzieki dokonczylem wynik sie zgadza
4 sie 19:49
Eta:
Na zdrowie
4 sie 19:59
Eta:
@
gad
Rozwiąż takie równanie:
cosx−cos3x=sinx−sin3x
4 sie 20:07
Paulina:
Trzeba skorzystać z sinα−sinβ=... i cosα−cosβ=.....
4 sie 20:13
Eta:
Paulino to równanie miał rozwiązać gad
4 sie 21:05
Paulina:
Ja podałam tylko odpowiedź a gad niech pisze rozwiązanie
4 sie 21:10