?
Zadanie 2
Pewna firma produkuje pędzle. Funkcja opisuje dzienny koszt działalności firmy w zależności
od liczby x wyprodukowanych pędzli (150 zł to koszty stałe). Funkcja opisuje dzienny
przychód ze sprzedaży pędzli. Ile pędzli dziennie należy wyprodukować, przy założeniu, że
wszystkie zostaną sprzedane, aby dzienna produkcja przynosiła co najmniej 200 zł zysku?
Zadanie 5
Na placu zabaw postanowiono wydzielić prostokątny, ogrodzony teren do zabawy dla małych dzieci.
Wiedząc, że do wykorzystania na ten cel jest siatka długości 27 metrów i że w ogrodzeniu
należy zostawić miejsce na furtkę szerokości 1 metra, oblicz, jakie wymiary powinien mieć ten
teren, aby powierzchnia do zabawy dla maluchów była jak największa.
Zadanie 6
Dany jest wielomian w(x)= 2x * p(x) − q (x), gdzie p(x)= 3x2 − x +3
i q(x)= − 3x3 + x2 + 6x − 6
a) Uporządkuj wielomian w.
b) Oblicz w (−13) i w √2
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
w(− | )=9*(− | )−3* | +6=− | − | +6=5 | |||||||
| 3 | 27 | 9 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
następnie masz obliczyć wartość dla − | czyli wszedzie pod x podstawiwasz − | ja | ||
| 3 | 3 |