trygonometria
tyu:
sin2x=0
w tym przypadku okres podstawowy to "kπ", bo sinus co "π" przyjmuje wartość zero
2x=0+ kπ
x= kπ/x
podobnie w przypadku cosinus np cos4x=0
4x= π/2 + kπ
x= π/8 + kπ/4
pytam o to dlatego, bo myślałem, ze przypadku cos i sin zawszę dodaję 2kπ jako okres podstawowy
4 sie 13:52
pigor: ..., tak tylko wartość zero co π (patrz wykresy y=sinx i y=cosx);
a więc wszystko sam sobie ładnie wyjaśniłeś
4 sie 13:57
tyu: dzięki za potwierdzenie
4 sie 14:02
Janek191:
| | π | |
Jeżeli 2 x = 0 + kπ , to x = |
| *k |
| | 2 | |
4 sie 14:07
tyu: właśnie zauważyłem ten błąd. Dzięki.
4 sie 14:16