Problem z rozwiazaniem-prosba o rozw. krok po kroku POCHODNE
arcctg: y=ln(ln(lnx)) x>e
4 sie 13:19
Kacper: policzyć pochodną?
4 sie 13:23
Kacper: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y'= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | ln(lnx) | | ln(x) | | x | | x*ln(x)*ln(ln(x)) | |
4 sie 13:26
arcctg: Tak
4 sie 13:26
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ja bym policzył tak, ale może ktoś sprawdzi.... y ' = |
| * |
| * |
| |
| | ln(ln(x) | | ln(x) | | x | |
4 sie 13:26
J: No to się zgadza...
4 sie 13:27
arcctg: | | 1 | |
No ja tez tak zrobilem ale w odp jest: y'= |
| |
| | (1−x)√x | |
4 sie 13:27
pigor: ..., np. tak :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=ln(ln(lnx)) i x>e ⇒ y= |
| *(ln(lnx))'= |
| * |
| *(lnx)'= |
| | ln(lnx) | | ln(lnx) | | lnx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| i x>e . |
| | ln(lnx) | | lnx | | x | | x lnx ln(lnx) | |
4 sie 13:27
arcctg: Pytanie czy Krysicki Włodarski znowu mają błąd?
Bo w tej książke się roi od błędów
4 sie 13:28
pigor: hmm..., no to ...

rozwiąż (mnie się nie chce) równanie różniczkowe
| | dx | |
− tu całkę taką ∫ |
| , to zobaczymy jaka funkcja y wyjdzie  |
| | (1−x)√x | |
4 sie 13:34
Kacper: No nie wygląda to na dobrą odpowiedź
4 sie 13:34
Kacper: Krysicki wymyślał zadania, a Włodarski próbował je rozwiązać
4 sie 13:35
pigor: .., zacznę niech
√x=t ⇒ x=t
2, dx=2tdt ⇒
| | 2tdt | | 2dt | |
... = ∫ |
| = ∫ |
| = i na ułamki proste, |
| | (1−t2)t | | (1−t)(1+t) | |
i będzie to suma logarytmów , czyli logarytm iloczynu

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
myśl
Kacpra jest dobra, ale mogło być też , że autorzy dali to do
rozwiązania jakiemuś studentowi, który z niej zrobił takiego "cuś"
wprowadzając za dużo "swojej" matematyki, a oni jemu ...

uwierzyli
4 sie 13:47
Dziadek Mróz:
y = ln( ln( ln(x) ) )
y = ln(u) u = ln(v) v = ln(x)
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| * u' = * |
| | u | |
| | 1 | |
u' = [ln(v)]' = |
| * v' = ** |
| | v | |
| | 1 | | 1 | |
v' = [ln(x)]' = |
| * x' = |
| |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
** = |
| * |
| = |
| |
| | ln(x) | | x | | xln(x) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
* = |
| * |
| = |
| |
| | ln(ln(x)) | | xln(x) | | ln(ln(x)) * xln(x) | |
4 sie 14:45
Dziadek Mróz:
Ja liczę sposobem Krysickiego i Włodarskiego, bo oni wg mnie najlepiej potrafili to wyjaśnić.
4 sie 14:46
utem:
Ta odpowiedź powtarza się, z którego roku masz książkę?
4 sie 23:04
Dziadek Mróz:
Nie wiem, wypożyczyłem ją z biblioteki osiedlowej. Teraz jestem szczęśliwym inżynierem i jej
nie potrzebuję
5 sie 11:13