przekszt .
5-latek: Prosze o rozwiazanie takiego rownania
x2−xy−2y2=0 wzgledem niewiadomej x
4 sie 12:55
J: To masz trójmian kwadratowy... a =1 , b = −y , c = −2y
2...
4 sie 12:58
pigor: ..., czyli z parametrem y
4 sie 12:59
5-latek: Potrzebne mi to jest to uproszcenia takiego przykladu
| | x−y | | x2+y2+y−2 | |
( |
| − |
| ) |
| | 2y−x | | x2−xy−2y2 | |
4 sie 13:00
J: ..racja, z parametrem..
4 sie 13:00
5-latek: Dzieki Panowie

A jak byscie jeszce napisali jak to rozwiazac wzgledem niewiadonej y to byloby milo

Niekiedy ciezko mysle
4 sie 13:02
Saizou :
gdy x=0 mamy
0−0−2y=0
2y=0
gdy x∊R\{0}
x
2−xy−2y
2=0 / :x
2
| | y | | y2 | | y | |
1− |
| −2( |
| )=0 |
| =t |
| | x | | x2 | | x | |
2t
2+t−1=0
Δ=1+8=9
| | −1−3 | | y | |
t1= |
| =−1 ⇒ |
| =−1→x=−y |
| | 4 | | x | |
| | −1+3 | | 1 | | y | | 1 | |
t2= |
| = |
| ⇒ |
| = |
| →x=2y |
| | 4 | | 2 | | x | | 2 | |
4 sie 13:03
pigor: ...; lub tak:
x2−xy−2y2=0 ⇔ x
2+xy−2xy−2y
2=0 ⇔ x(x+y)−2y(x+y)=0 ⇔
⇔ (x+y)(x−2y)=0 ⇔
x=−y v
x=2y . ...
4 sie 13:04
5-latek: czy wtedy a=−2 b=−x i c=x2 ?
4 sie 13:06
5-latek: Jeszce raz dziekuje Panom

Uparlem sie ze rozwiaze te 100 przykladow ze zbioru ale niektore rzeczy juz umknely
4 sie 13:09
5-latek: Zeby nie zakladac nowego tematu
Wiec wyrazenie z godz 13:00 moge zapisac tak
| x−y | | x2+y2+y−2 | |
| − |
| |
| 2y−x | | (x+y)(x−2y) | |
Teraz jesli zmienie w drugim mianowniku
(x−2y) na
(2y−x) to moje wyrazenie przyjmie
postac
| x−y | | x2+y2+y−2 | |
| + |
| = |
| 2y−x | | (x+y)(2y−x) | |
| (x−y)(x+y)+x2+y2+y−2 | |
| = |
| (x+y)(2y−x) | |
| x2−y2+x2+y2+y−2 | |
| = |
| (x+y)(2y−x) | |
2x
2+y−2}{(x+y)(2y−x)}
czy dobrze ?
4 sie 17:25
J: W drugiej linijce nie pomnożyłeś (x
2 + y
2 + y −2)(2y − x)..
4 sie 17:29
J:
Przepraszam .... dobrze, ja się pomyliłem...
4 sie 17:30
5-latek: To fajnie

jeszcze tylko 90 przykladow do zrobienia
4 sie 17:35