Pochodne-kwestia teoretyczna
arcctg: y=sin4x
Dlaczego wynik to: 4cos4x a nie cos4x?
Nie moge tego zrozumieć
4 sie 12:08
J: Bo to jest funkcja złożona , zewnetrzna sinx i wewnętrzna 4x , zatem: y' = cos4x*4 = 4cos4x
4 sie 12:20
arcctg: Aha
4 sie 12:21
arcctg: Sprawdze jeszcze rozwiazując to tym jak funkcje złożoną.
4 sie 12:21
J:
Np ... y = sin24x ... to pochodna: y' = 2sin4x*cos4x*4 = 4sin8x
4 sie 12:24
pigor: ..., a łopatologiczny zapis może wyglądać np. tak:
y= sin4x ⇒
y'= (sin4x)'= (cos4x)*(4x)'= (cos4x)*4=
4cos4x .
4 sie 12:41
Dziadek Mróz:
y = sin(4x)
y = sin(u) u = 4x
y' = [sin(u)]' = cos(u) * u' = *
u' = [4x]' = 4
* = cos(4x) * 4 = 4cos(4x)
4 sie 12:47