rownania trygonometryczne
gad: rownania trygonometryczne : nie jestem pewien czy wszystko dobrze w zapisie
| | π | | π | | 3 | |
t1= |
| + |
| +2kπ= |
| π+2kπ |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
tutaj pytanie :moge odwrocic sobie 2kπ bo jest to tak jakby rownowazne czyli bedzie −1/2π+2kπ
x=−π−2kπ (i tutaj tak samo −π+2kπ


)
4 sie 12:04
PW:
Napis 2kπ, k∊C oznacza całkowitą wielokrotność okresu 2π. Jeżeli tak, to obojętne, czy
napiszemy +k, czy −k − w obu wypadkach otrzymujemy liczbę 2π mnożoną przez
wszystkie możliwe liczby naturalne
4 sie 12:31
PW: Tfu, poprawiam − powinno być wszystkie możliwe liczby całkowite
4 sie 12:32
J: ...całkowite ...
4 sie 12:33
pigor: ..., no to może ja "po swojemu" np.
tak :
2cos(
14π−x)= −
√2 ⇔ cos(x−
14π)= −
12p[2} ⇔
⇔ x−
14π=
12π+
14π+2kπ v x−
14π= −
12π−
14π+2kπ ⇔
⇔
x= −π+2kπ v
x= −12π+2kπ i na tym można
zakończyć (zgadza się z Twoim wynikiem), ale jak
ktoś ...

"nie lubi" ujemnych miar kątów α
o, to ⇔
⇔
x= π+2kπ v
x= 32π+2kπ, k∊C. ...
4 sie 12:34
PW: A tak w ogóle to nie byłoby kłopotu, gdybyś skorzystał z parzystości funkcji:
| | π | | π | |
cos( |
| − x) = cos(x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
4 sie 12:38
PW: O, zanim wklepałem ostatnią uwagę, to
pigor już całe rozwiązanie z tym pomysłem napisał
4 sie 12:40
gad: elegancko dzieki , kazda rada jest wazna
4 sie 12:43
pigor: ..., o fajnie, witam [PW]] , właśnie wyjaśniłeś to co ja ...zrobiłem,
bo nie chciałem niedomówień z tym ujemnym znakiem przy 2kπ ...
4 sie 12:47