Oblicz logarytm
Wojtasowy: Cześć mam problem z ty zadankiem 4
2log4 2 − 4log2 8 + log
12 4
Jak coś to w 4 to podstawa 1 logarytmu 2 to podstawa 2 logarytmu a
12 czyli 1:2 to
podstawa 3 logarytmu z góry dziękuje za rozwiązanie
8 lis 21:56
SC: loga b =c ⇔ ac =b
8 lis 22:16
SC: zatem:
8 lis 22:16
8 lis 22:17
SC: log2 8 = 3
8 lis 22:17
Eta:
Czy tak to wygląda?
42log48 −4*log28 +log124
8 lis 22:18
SC: oraz log12 4 = −2
8 lis 22:18
Wojtasowy: tak. aha i teraz jak mam obliczone te logarytmy to mam narmalnie policzyć? czy to nie jest zbyt
proste? :0
8 lis 22:27
Eta:
2log42=2*12= 1
log1/24 = −2
log28= 3
41−4*3 −2=...............................
8 lis 22:35
Wojtasowy: ej nie czekaj to nie tak to wszystko jest w potędze 4 do potęgi i pozostałe wszystko
8 lis 22:36
Eta:
Jak chcesz trudne? ... to mogę Ci napisać jakiś przykład i rozwiazuj
8 lis 22:36
AROB: Dobry wieczór
Eta,
Godzio i inni.
8 lis 22:37
SC: to zależy jak to jest napisane
uznałam, że zapis wygląda
42*log4 2 − 4log2 8 + log12 4 =16*0,5−4*3−2
8 lis 22:38
SC: dobry wieczór
to zmienia postać rzeczy, ale nie do końca
8 lis 22:39
SC: no to tylko lekka modyfikacja
ale może napisz d o k ł a d n i e jak wygląda przyklad
8 lis 22:41
Wojtasowy: podołasz?
8 lis 22:41
Eta:
Podołamy

Dla Nas to "pikuś"

8 lis 22:43
SC: kto? ja? z tym − spoko
8 lis 22:43
SC: Pan Pikuś?
8 lis 22:44
Eta:
Napisz porządnie treść , bo to ważne
8 lis 22:44
Eta:

...... mój osobisty przyjaciel o imieniu Toffi
8 lis 22:45
Wojtasowy: a jak sie robi index dolny? bo pierwszy raz jestem tutaj
8 lis 22:46
SC: super Toffi
8 lis 22:48
SC: napisane obok − znak podkreślenia
−
8 lis 22:49
AROB: Np. a2 pisz: między literą "a" i cyfrą 2 umieść podkreślnik ( masz go na klawiszu z
myślnikiem).
8 lis 22:51
Wojtasowy: Tylko jest 4
2log42−4log28 +
log124 no teraz mi chyba wyszło
8 lis 22:56
Eta:
Jak tak, to masz gotowy wynik:
41− 4*3−2 = 4−13
8 lis 23:08
Wojtasowy: a jak do tego doszłaś? mogłabyś rozpisać? albo wyjaśnić?
8 lis 23:11
Eta:
Omg

2log
42= 2*
12=1
4log
28= 4*3= 12
log
1/24= −2
i teraz wstawiasz do wykładnika potęgi 4
4
1 −3*4−2=4
−13
8 lis 23:20
Wojtasowy: Dziękuje
8 lis 23:23
Eta:
8 lis 23:29