trygonometria
tyu:
czy to dobre przekształcenie
| | π | |
sin2x=cos2x i cos2x=sin( |
| −2x) |
| | 2 | |
| | π | |
sin2x=sin( |
| −2x)  |
| | 2 | |
ono jest chyba równoważne
4 sie 11:07
J:
Tak ... sin(90−α) = sin(90+α) = cosα
4 sie 11:10
tyu: dziękuję za pomoc
4 sie 11:11
tyu: a jeszcze mam takie pytanie
rozwinięciem wzoru sin2x jest 2sinxcosx. Ten "2sinxcosx" to jest iloczyn
2*sinx*cosx i jest możliwość wyłączenia np 2cosx przed nawias, czyli
2cosx(sinx) ?
bo mam taki przykład
2sin2xcosx+sin2x i tutaj "2sin2xcosx" to iloczyn 2*sin2x*cosx
czyli można wyłączyć przed nawias "sin2x", więc
2*sin2x*cosx + sin2x = sin2x (2*cosx+1)
4 sie 11:16
J: Tak...
4 sie 11:25
tyu: dzięki.
4 sie 11:25