| |2+p|−|2−p| |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
| |2+p|+|2−p| |
|
Na moje oko, podzielono licznik i mianownki przez : I2+pI ... i p ≠ − 2
Dzieki . Ale dalej nie moge zrozumiec tego dlaczego tak zrobiono i po co
Nie wiem czy dobrze jeszce mysle ale przeciez mozna tu skorzystac z takiego dzialania
| a+/−b | a | b | |||
= | +/− | ||||
| c | c | c |
| √4+4p+p2−√4−4p+p2 | ||
Uproscic wyrazenie | ||
| √4+4p+p2+√4−4p+p2 |
| |p+2|−|p−2| | |
| |p+2|+|p−2| |
Potem jest dyskuja rozwiazania . ,ale glownie chodzi mi o to przeksztalcenie
Bede poten cos samemu probowal dojsc do tego (moze sie uda )
| |p+2|−|p−2| | −p−2+p−2 | |||
...= | = (p<−2 i | ) v | ||
| |p+2|+|p−2| | −p−2−p+2 |
| p+2+p−2 | p+2−p+2 | |||
v (−2≤p<2 i | ) v (p≥2 i | ) = | ||
| p+2−p+2 | p+2+p−2 |
| −4 | 2p | 4 | ||||
= (p<−2 i | ) v (−2≤p<2 i | ) v (p≥2 i | ) = | |||
| −2p | 4 | 2p |
| 2 | p | 2 | ||||
= (p<−2 i | ) v (−2≤p≤2 i | ) v (p>2 i | ), czyli | |||
| p | 2 | p |
| √4+4p+p2−√4−4p+p2 | |
= | |
| √4−4p+p2+√4+4p+p2 |
dziekuje . Bede to analizowal .
Nie bede ukrywal ze Twoj zapis jest troche ciezki dla mnie ale wiem o co chodzi
Zapis pigora rzeczywiście trochę ciężki