granica
jakubs: Oblicz granice:
wskazówka: sinx=sin(π−x)
Jak go zastosować ?
3 sie 22:54
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin |
| πx = sin(π − |
| πx) = sin( |
| π(8 − x)) |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
3 sie 22:57
jakubs: Dzięki, zapisałem sobie sin(π−
18πx), ale nie rozkminiłem, żeby coś wyciągnąć przed
nawias....
3 sie 23:01
3 sie 23:46
zombi: Liczymy
limx→1− i limx→1+, z tym, ze pamiętamy o tym, że przy x←1−, |tg(x−1)| = −tg(x−1)
4 sie 00:06
jakubs: Ta wartość bezwzględna ..
| | tg(x−1) | |
limx→1+ |
| |
| | (x−1)(x−1) | |
| | tg(x−1) | |
limx→1− |
| |
| | (x−1)(x−1) | |
Dobrze ?
4 sie 00:06
jakubs: Nie widziałem Twojego wpisu zombi. Czyli wygląda na to, że raczej dobrze to zrobiłem.
4 sie 00:08
zombi:
4 sie 00:15
pigor: ... =
| | 0 | | |tg(x−1| | | |tg(x−1| | | 1 | |
= [ |
| ]= limx→1 |
| = limx→1 |
| * |
| = |
| | 0 | | |x−1|2 | | |x−1| | | |x−1| | |
| | 1 | |
= |1|* |
| = 1*(+∞)= +∞ . |
| | |0| | |
4 sie 00:16
jakubs: Dzięki, uciekam spać.
Dobranoc
4 sie 00:16
jakubs: pigor o tym nie pomyślałem, ale rozwiązanie prościutkie i szybkie
4 sie 00:21
Damian: Jakubs z jakiego zbioru te zadania ?
4 sie 09:32
jakubs: Krysicki, Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach część I.
4 sie 15:15
Damian: Dzieki

Wczoraj kupilem, musze jeszcze cos do algebry kupic. Polecasz cos ?
4 sie 15:35
jakubs: Nie posiadam nic do algebry w wersji papierowej. Mam Skoczylas, Jurlewicz Algebra liniowa I.
Jeszcze nic z niej nie ogarniałem, więc się nie wypowiem, ale podobno jest OK i mam ją w
syllabusie, więc myślę, że mi się przyda
4 sie 15:39
jakubs: lim
x→0 px{1+sinx}
Pierwiastek stopnia x, z (1+sinx)
Nie wiem jak to ruszyć
4 sie 22:00
Godzio:
| | 1 | |
x√1 + sinx = (1 + sinx)1/x = exp { ln(1 + sinx)1/x } = exp { |
| * ln(1 + sinx) } |
| | x | |
lim
x→0 x√1 + sinx = [ ciągłość funkcji exp(x) ]
| | 1 | | 0 | |
exp { limx→0[ |
| * ln(1 + sinx) ] } = exp { [ |
| ] } = H = |
| | x | | 0 | |
| | | | 1 | |
exp { limx→0 |
| } = exp { |
| } = e |
| | 1 | | 1 + 0 | |
Stąd granica nie istnieje
4 sie 22:07
pigor: ..., np. tak :
...= lim
x→0(1+sinx)
1x= [1
∞]= lim
x→0(1+sinx)
1sinx* sinxx=
= e
limx→0sinxx= e
1=
e. ...
4 sie 22:07
jakubs: Dziękuje wam serdecznie, ciągłości funkcji jeszcze nie brałem, bo zostało mi jeszcze kilka
zadań i dopiero będę się tego uczył.
4 sie 22:15
zombi: czyli
| | 1 | | 1 | |
(1+sinx)1/x = (1+ |
| )1/x = ((1+ |
| )1/sinx)sinx/x → e1 = |
| | | | | |
e
4 sie 22:17
zombi: Nie widziałem wcześniejszych postów, sorka
4 sie 22:19
jakubs: Dzięki
zombi za poświęcony czas

Skończyłem na 5.53 z Krysickiego i dalej są zadanka z ciągłością funkcji. Jak się wyrobię to
jutro pewnie was znowu pomęczę zadankami.
Dobranoc
4 sie 22:31
jakubs: Oblicz granicę prawo i lewostronną:
| x | | b | |
| [ |
| ] w punkcie x=0 []<− część całkowita |
| a | | x | |
10 sie 22:42
Godzio:
x − 1 < [x] ≤ x
| x | | b | | x | | b | |
| * ( |
| − 1) < ... ≤ |
| * |
| |
| a | | x | | a | | x | |
| | b | |
więc granica jest równa |
| , a co za tym idzie granice jednostronne również |
| | a | |
10 sie 22:58
jakubs: Dziękuję, mam podobne
| b | | x | |
| [ |
| ] również w punkcie x=0 |
| x | | a | |
10 sie 23:08
Godzio:
A coś jest powiedziane o a i b?
10 sie 23:10
jakubs: Nic, czyli chyba przypadki trzeba rozważać.
10 sie 23:11
jakubs: Lewostronne: jeżeli a>0 i b>0 to granica będzie +∞ , jeżeli a<0 to będzie 0 ?, jeżeli b=0 to
granica 0, coś jeszcze ?
10 sie 23:14
Godzio:
x → 0
+ czyli x > 0
| | x | |
[ |
| ] = 0 gdy a > 0 oraz −1 gdy a < 0 |
| | a | |
podobnie dla x < 0
10 sie 23:15
Godzio: Lewostronnie chyba wyczerpałeś wszystko
10 sie 23:20
jakubs: Jeszcze wymyśliłem jedno, że jak a>0 i b<0 to granica −
∞
Prawostronne: jeżeli b=0 to granica 0, jeżeli a>0, to granica 0, jeżeli a<0 i b<0 to granica
+
∞, jeżeli a>0 i b>0 to granica +
∞
Chyba tyle
Głupie to zadanie
10 sie 23:29
jakubs: Również obliczyć granice prawostronną i lewostronną:
| e1/x−1 | |
| w punkcie x=0 |
| e1/x+1 | |
| | ∞−1 | |
limx→0+ |
| co tu zrobić ? |
| | ∞+1 | |
10 sie 23:32
Godzio:
Podziel na e1/x (licznik i mianownik)
10 sie 23:34
jakubs:
że na to nie wpadłem

Dziękuję jeszcze raz, jesteś niesamowity
10 sie 23:38
Godzio:
10 sie 23:41
10 sie 23:55
b.: π/x nie ma granicy 0, gdy x dąży do 0
10 sie 23:57
jakubs: To jak to rozwiązać ?
11 sie 00:04
jakubs: Dobranoc
11 sie 00:09
razor: tw. o trzech ciągach
lim
x→0 −x = lim
x→0 x = 0
11 sie 00:20
razor: funkcjach nie ciągach
11 sie 00:20
jakubs: Już na mnie za późno i nie kapuje czemu tam z 1 podstawiłeś x .
11 sie 00:22
b.: powyżej powinno być:
(tak jak jest napisane powyżej jest poprawnie tylko dla x>0)
albo inaczej (i dłużej), można rozważać granice lewo i prawostronną
11 sie 00:27
razor: pomnożyłem nierówności przez x
11 sie 00:27
jakubs: Nie zauważyłem, że w środku jest xsinx. Teraz wszystko jasne. Trochę drewno ze mnie, bo ciężko
z myśleniem i zapominam o tym fajnym twierdzeniu

Dziękuje wam bardzo, a teraz idę spać bo oczy mi się zamykają.
11 sie 00:31