podzielność - dowodzenie!
helka: Wykaż, że wyrażenie 41 + 42 + 43 +...+ 460 jest podzielne przez 7
3 sie 21:41
zombi: podpowiedź
41 + 42 + 43 = 4(1 + 4 + 16) = 4(21) = 7*3*4
3 sie 21:49
asdf:
głupsze rozwiazanie:
q = 4
n = 60
| | 1−460 | | 1 − 1329227995784915872903807060280344576 | |
Sn = 4* |
| = 4* |
| = ... |
| | 1−60 | | −3 | |
3 sie 21:55
zombi: Ew. tak
4≡1(mod 3) /
60
4
60≡1(mod 3) / −1
4
60−1≡0(mod 3)

podzielność przez 3 załatwiona, czyli mamy do czynienia z liczbą
naturalną

teraz podzielność przez 7
4≡4(mod7) /
3
4
3≡1(mod7) /
20
4
60≡1(mod7) /−1
| | 4 | |
460−1≡0(mod7) czyli nasz liczba Sn = |
| (460−1) jest podzielna przez 7. |
| | 3 | |
3 sie 22:17
helka: drugi sposób mnie nie przekonuje. @zombi podpowiedź ogarniam, ale wciąż niewiele to zmienia.
Powinnam przekształcić to wyrażenie do postaci 7 * k
3 sie 22:19
helka: o matko tego z modułem już kompletnie nie ogarniam
3 sie 22:20
zombi: No to patrz
41 + 42 + 43 + ... + 460 = 4(1+4+16) + 44(1+4+16) + 47(1+4+16) + ... + 458(1+4+16)
= (1+4+16)(4 + 44 + 47 + ... + 458) = 7*[3(4 + 44 + 47 + ... + 458)] = 7*p
3 sie 22:22
5-latek: No to dalej grupuj bo 3 wyrazy i cos wtedy zauwazysz
3 sie 22:23
ICSP: zombie a nie lepiej od razu pokazać podzielnosc przez 21?
Przecież
43 ≡ 1 mod 21 // 20
460 ≡ 1 mod 21 // −1
460 −1 ≡ 0 mod 21
4 sie 02:10
zombi: Masz rację, nie ogarnąłem. ICSP zobaczysz moje zadnka?
4 sie 02:11
ICSP: niestety nie, ale mogę pogonić godzia aby szybciej Ci to sprawdził
4 sie 02:19
zombi: Nie no nie spieszy mi się aż tak, ale gdyby zerknął byłoby super
4 sie 02:23