Geometria analityczna R3
Mila:
1) Znajdź równanie prostej równoległej do krawędzi przecięcia płaszczyzn:
2x+3y+z+1=0 i
3x+y+2z−8=0 jeżlei przchodzi ona przez punkt M=(1,1,1)
3 sie 21:08
Paulina:
Co to i dla kogo ?
3 sie 21:14
Mila:
Dla chętnych. Może być dla Ciebie.
3 sie 21:25
5-latek: Nie pamietam tego juz
Pewnie trzeba bedzie wyznaczyc jakis wektor
3 sie 21:27
Mila:
To dla studentów.
3 sie 21:30
Paulina:
Ja na razie walczę z macierzami i mam problem z wyznacznikiem jednej macierzy.
Analitycznej jeszcze nie robiłam.
3 sie 21:34
WueR:
No to skoro mamy punkt, ktory do szukanej prostej ma nalezec, to w rownaniu parametrycznym
brakuje nam wektora kierunkowego. Znajdujemy go mnozac wektorowo wektory normalne obu
plaszczyzn i gotowe.
3 sie 21:36
Paulina:
Jak by nie było tego ''krawędzi przecięcia się płaszczyzn'' to nie było by taki trudne
3 sie 21:42
WueR:
To w wiekszosci przypadkow byloby niewykonalne. A w tym jednym, gdzie plaszczyzny sa
rownolegle, nie dalo by sie tego zrobic jednoznacznie (bo takich prostych bylo by rowniez
nieskonczenie wiele).
3 sie 21:45
Mila:
5 sie 18:43
Paulina:
@PW w takim razie jak nazywa się ''proces'' zerowania całej kolumny lub wiersza ?
5 sie 20:54
asdf: nie trudne, tylko powiem szczerze: zapomnialem jak to sie liczy juz...rysunek to podstawa i
praktycznie koniec zadania

na koniec postac parametryczna + uklad rownan i gotowe.
5 sie 22:03
Mila:
asdf Ja wiem jak to rozwiązać, ale to zadanie dla chętnych.
5 sie 22:13
pigor: ... Znajdź równanie prostej równoległej do krawędzi przecięcia
płaszczyzn: 2x+3y+z+1=0 i 3x+y+2z−8=0 jeżeli przechodzi ona przez
punkt M=(1,1,1).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x−1 | | y−1 | | z−1 | |
...  wychodzi mi w postaci kanonicznej prosta |
| = |
| = |
| , |
| | −5 | | 1 | | 7 | |
lub w postaci parametrycznej prosta(x,y,z)=(1−5t,1+t,1+7t) . ...
5 sie 23:14
Mila:

Też mam taki wynik.
5 sie 23:26