proszę może ktoś wyznaczy rozwiązanie
michał: na rysunku poniżej przedstawiony jest wykres funkcji f(x) = a* sin(bx) + c
gdzie x ∊ ≤ − 4 , 12 ≥
największa wartość funkcji to 4 , najmniejsza to −2 korzystając dodatkowo z danych
punkt A = ( 6 ,4) , B =( 2, −2) c = ( 0,1) punkty A,B,C ∊ f(x)
a) wyznacz współczynniki a,b (b większe od 0), c
b) rozwiąż równanie f(x) = k jeśli wiadomo że równanie to ma pięć rozwiązań
ja wyznaczyłem a = ( 4+2) : 2 = 3 dla ( a mniejszego od 0 ) ⇒ a = −3
w tedy f(x) = −3 sin(bx) +c
nie wiem jak obliczyć b i c
wynik do a) to a =−3 , b = π4 ,c = 1
b) −4, 0, 4, 8, 12 i jeżeli k =1 rownanie f(x) =k ma pięć rozwiązań rysunku nie
rysuję bo nie umię , wypisałem wszystko co było w informacji ( rys to sin)
3 sie 17:49
Mila:
Nie wiem co jest na tym rysunku, może dodasz załącznik.
3 sie 18:04
michał: nie wiem jak to mam narysować ale mogę wskazać gdzie jest to zadanie
jest to zbior zadań dla kl 2 Marcin Kurczab str 288 zad 8.141
jest tu kilka zadań tego typu
3 sie 18:17
Mila:
Niestety mam inne wydanie tego zbioru.
Blue, Piotr, bezendu wiedzą jak dawać załączniki. Spojrzą tutaj to Ci poradzą, albo Blue
może ma ten zbiór to dołączy.
Czekaj, a tymczasem rozwiązuj inne zadania.
Zobacz uzupełnienia do wczorajszego (2) zadania.
3 sie 18:30
michał: już widziałem zad 2 a zbiór zadań ma wydanie 1 Warszawa 2013r
3 sie 18:54
michał: jeszcze raz piszę zbiór zadań − zakres rozszerzony − wydanie 1 Warszawa 2013 przepraszam
jeszcze raz
3 sie 18:56
Eta:

zad. 8.141 str. 288 (kl.2 zbiór zadań autor: Kurczab, Świda
Tak wygląda wykres :f(x)=a*sin(bx)+c
a= −3 masz ok to f(x)=−3sin(bx) : ZW= <−3,3>
to
c=1 , bo wykres y= −3sin(bx)+c przesunięto w górę o 1 jednostkę
wtedy ZW= <−2,4> ( jak na rysunku)
czyli mamy : y=−3sin(bx)+1
| | π | |
dla P(2,−2) −2= −3sin(2b)+1 ⇒ sin(2b)= 1⇒ 2b= |
| ⇒b=π/4 |
| | 2 | |
3 sie 19:18
Mila:
Ja rozumiem, jaki to zbiór, ale mam stary. Może Blue ma aktualny, bo też będzie
maturzystką.
Czy do trzeciej masz już nowy zbiór? Chcę kupic, ale jeszcze nie widziałam w księgarni.
3 sie 19:20
Mila:
Eta jesteś kochana i zawsze aktualna.
3 sie 19:21
Eta:
f(x)=k −−− ma 5 rozwiązań
Narysuj prostą równoległą do osi OX tak, by przecięła ten wykres w pięciu punktach
zobaczysz,ze będzie to prosta y= 1
odp: k=1
3 sie 19:21
Eta:
Witaj
Mila 
Właśnie kilka dni temu kupiłam..... ale podręcznik do kl 3( zbiór zadań ma być za 2 tygodnie)
3 sie 19:23
Mila:
Dziękuję Eto za informację. Tez muszę kupić do III klasy.
Ile zapłaciłaś za zbiór do II klasy?
3 sie 19:28
Eta:
26 zł
3 sie 19:29
michał: niestety zbiór dla kl 3 będzie dopiero po 15.08 2014r tak mi powiedzieli w księgarni
powracając do zadania to na jakiej podstwia ZW = ≤ −3, 3 ≥ rysunek powyższy jest poprawny , czy
z rysunku należy odczytać ZW = ≤ −3,3≥
3 sie 19:31
Eta:
Dla y= −3sinx ZW= <−3,3>
to dla y= −3sinx+c ZW =<−2,4> −−− z danego wykresu ⇒ c= 1
Teraz już jasne ?
3 sie 19:49
michał: dziękuje pozostałe przykłady postaram zrobic sam
3 sie 19:51
Eta:
Powodzenia
3 sie 19:51
proszę o rozwiązanie: ponownie powracam do wykresów tym razem zad. 8.55 str 272 ze zbioru zadan rozszerzonego dla kl
2 kurczab wydanie1 Warszawa 2013
f(x) = a sin(bx + c ) + d obliczyłem a = 3 i d = 1 natomiast nie wiem jak obliczyć b i c
wiem że (bx + c) to przesunięcie o wektor zaznaczam że jest narysowany wykres
może pomoże mi znowu Eta bo wiem że ma ten sam poręcznik
będę bardzo wdzięczny
5 sie 10:08
daras: zrób zdjęcie potem prześlij i wklej
ludzie nauczcie się sami chociaż tego
5 sie 10:25
Eta:

Taki jest ten wykres
| | 3 | |
Odp: a= 3 , d=1 , b=2, c= |
| π |
| | 2 | |
5 sie 20:57
proszę o rozwiązanie: tak to jest ten wykres i nie wiem jak obliczyć b i c
5 sie 21:08
Patryk Lisik: f(0)=3sin(0+c)+1
−2=3sinc +1
sinc=−1
C ma być jak najmniejsze⇒3/2 π
15 wrz 09:42
Aga: Witam, chciałabym odświeżyć tego typu zadanka.
zad.8.55 akurat mi wychodzi, ale następne zad. 8.56 już niestety nie.
Przytoczę treść, choć z rysunkiem sobie nie poradzę

Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f(x)= a * cos(bx+c) + d, gdzie x należy do R.
| | π | |
Najmniejsza wartość funkcji jest przyjmowana dla argumentu |
| i wynosi −2, |
| | 2 | |
| | 3π | |
a największa dla argumentu |
| i wynosi 3. Wyznacz współczynniki a,b,c,d, wiedząc, że |
| | 2 | |
a<0, b>0 i c jest najmniejszą liczbą dodatnią spełniającą warunki zadania.
Wykres przechodzi przez początek układu współrzędnych.
Wzorując się na wcześniejszym zadaniu, zrobiłam to tak:
a= (−2−3) : 2 = −2,5
d = 0,5
Wykres przechodzi przez (0,0) więc −2,5 cos(c) + 0,5 = 0
po rozwiązaniu cos (c) = 0,2 i na tym zakończyły się moje umiejętności
| | π | |
W odpowiedziach jest że c = |
| ale wtedy cosinus musiałby się równać 1, a wychodzi 0,2. |
| | 2 | |
Bardzo proszę o pomoc, zależy mi bardzo, bardzo...
10 maj 23:21
powrócony z otchłani: Po cholere dajesz trzeci raz to samo zadanie?
Juz Ci napisalem co masz robic krok po kroku ... czy to naprawde Ci nie wystarczy?
10 maj 23:25
powrócony z otchłani:
I niby czemu wykres funkcji f(x) przechodzi przez punkt (0,0)
10 maj 23:28
Aga: Podałam to zadanie po raz pierwszy, bo nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania, a sama sobie z nim
nie mogę poradzić.
Wcześniejsze zadanie udało mi się rozwiązać poprawnie, ale to niestety mi nie wychodzi, dlatego
potrzebuję pomocy, chyba to logiczne
10 maj 23:32
Aga: Tak jest na rysunku, którego nie potrafię tutaj narysować
10 maj 23:33