Przesunięcie wykresu
Kasia: | | x−3 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| przesunięto o wektor u=[−2,1], następnie przesunięty |
| | x2−x−6 | |
wykres odbito symetrycznie względem początku układu wspołrzędnych. Otrzymano wykres pewnej
funkcji g. Znajdź wzór i wyznacz dziedzinę funkcji g.
Znalazłam już poprawne rozwiązanie, nie rozumiem jednej rzeczy − czemu nie można skrócić na
początku x−3 ?
Eta:
Pamiętaj,że d
f=R\{3,−2}
Po translacji o wektor u=[−2,1]
| | 1 | | 1 | |
g(x)=f(x+2)+1 = |
| +1= |
| +1 |
| | x+2+2 | | x+4 | |
uwzględniając dziedzinę D
f , to: D
g=R\{3−2,−2−2}= R\{1,−4}
teraz w symetrii g(x) względem (0,0) otrzymujemy:
| | −1 | | 1 | |
h(x)=−g(−x) = |
| −1= |
| −1 |
| | −x+4 | | x−4 | |
i D
h= R\{ −(1), −(−4)}=R\{−1,4}