3 sie 16:36
arcctg: Prosze o pomoc z tą pochodną..
3 sie 17:09
Mila:
Przekształcam: a− stała
| | 1 | | 1 | |
u'(v)= |
| *(1+ |
| *2v) |
| | −a2 | | 2√a2+v2 | |
| | 1 | | v | |
u'(v)= |
| *(1+ |
| ) |
| | −a2 | | √a2+v2 | |
W zależności od potrzeb możesz w nawiasie przekształcic.
3 sie 17:22
arcctg: Dziękuje.
A takie coś jak obliczyć:
s=sin2(3t)
3 sie 17:53
arcctg: Wyszło mi 2sin3tcos3t=sin6t
A ma wyjść 3sin6t.
3 sie 17:58
Mila:
s(t)=sin2(3t)
s'(t)=2sin(3t)* cos(3t)*3=
=3*2sin(3t) cos(3t)=3sin(6t)
3 sie 18:01
arcctg: Ale dlaczego mnozymy razy 3?
Tego nie kumam
3 sie 18:02
Dziadek Mróz:
s = sin2(3t)
s = u2 u = sin(v) v = 3t
s' = [u2]' = 2u * u' = *
u' = [sin(v)]' = cos(v) * v' = **
v' = [3t]' = 3
** = cos(3t) * 3 = 3cos(3t)
* = 2sin(3t) * 3cos(3t) = 6sin(3t)cos(3t)
3 sie 18:09
Dziadek Mróz:
| | y | |
u = |
| y = 1 w = v − √z z = a2 + v2 |
| | w | |
| | y | | y'w − yw' | |
u' = [ |
| ]' = |
| = * |
| | w | | w2 | |
y' = [1]' = 0
| | 1 | |
w' = [v − √z]' = 1 − |
| * z' = ** |
| | 2√z | |
z' = [a
2 + v
2]' = 0 + 2v = 2v
| | 1 | | 2v | | v | |
** = 1 − |
| * 2v = 1 − |
| = 1 − |
| |
| | 2√a2 + v2 | | 2√a2 + v2 | | √a2 + v2 | |
| | v | | 1 | |
= (−1 + |
| ) * |
| = |
| | √a2 + v2 | | (v − √a2 + v2)2 | |
| | −1 | | v | |
= |
| + |
| |
| | (v − √a2 + v2)2 | | √a2 + v2(v − √a2 + v2)2 | |
W pewnym momencie można zakończyć obliczenia
3 sie 18:16
Dziadek Mróz:
ad. 2 z sinusem:
s = 6sin(3t)cos(3t)
sin(2x) = 2sin(x)cos(x)
s = 3 * 2sin(3t)cos(3t) = 3sin(6t)
3 sie 18:19
arcctg: No, w koncu załapałem
3 sie 18:22