| x | y(x−y)2 | ||
− | |||
| x2+y2 | x4−y4 |
to
x2+y2 nie rowna sie 0 gdy x nie jest rowne 0 i y nie jest rowne 0
A to x4−y4 nie rowna sie 0 gdy x nie rowna sie 0 i y nie rowna sie 0 lub x+y nie
rowna sie 0 lub x−y nie rowna sie 0 ? tak ?
Po tych zalozeniach
| x | y(x−y)2 | ||
− | = | ||
| x2+y2 | (x2)2−(y2)2 |
| x | y(x−y)2 | ||
− | = | ||
| x2+y2 | (x2+y2)(x2−y2 |
| x | y(x−y)2 | ||
− | = | ||
| x2+y2 | (x2+y2)(x+y)(x−y) |
| x | y(x−y) | ||
− | = | ||
| x2+y2 | (x2+y2)(x+y) |
| x(x+y)−y(x−y) | |
= | |
| (x2+y2)(x+y |
| x2+xy−yx+y2 | 1 | ||
= | |||
| (x2+y2)(x+y) | x+y |