wzorki skróconego mnozenia
Blue: Jak przekształcić to wyrażenie, żeby było trochę łatwiej, podstawiając x

Bo jakoś nie mogę
nic wykombinować..
(x−
√5)
3−2x(x−5)(x+5) + (x+
√5)
3
3 sie 14:09
5-latek: (x−5)(x+5)=x2−25
3 sie 14:12
Blue: to wiem , ale co dalej?
3 sie 14:13
jakubs: Ja bym skorzystał ze wzorków i rozbił te nawiasy do potęgi 3, coś się tam uprości
3 sie 14:14
jakubs: (x−√5)3+(x+√5)3=2x3+30x
2x3+30x−2x(x2−25)=2x3+30x−2x3+50x=80x
3 sie 14:15
Blue: a czyli po prostu mam wymnażać ? Nic się tam ładniej nie da przekształcić?

Pytam się , bo
poprzednie przykłady w tym zadanku jakoś się ładniej przekształcały ^^
3 sie 14:24
jakubs: Ja łatwiejszego sposobu nie znam, ale może ktoś
3 sie 14:33
5-latek: Mozna tez skorzystac ze wzoru a3+b3=.....
(x−√5)3+(x+√5)3= gdzie a=(x−√5 ) i b= (x+√5)
3 sie 14:48