równania
humanistka, z matmy poległam: Czesc wszystkim. Mam takie zadania do rozwiazania, czy moze mi ktos jakos pomoc

Wyznacz równanie prostej i zapisz je w postaci ogólnej:
a) Przechodzącej przez punkty M=(−2,3) i N=(3,2),
b) O nachyleniu i przecinającej oś y w −2,
c) Równoległej do prostej 2x−5y+3=0 i przechodzącej przez punkt A=(0,3),
d) Prostopadłej do prostej −2x−3y+12=0 i przechodzącej przez punkt B=(−2,0).
8 lis 21:47
Godzio: b) jakie nachylenie ?
8 lis 21:50
Godzio: a)
3=−2a+b
2=3a+b
1=−5a
b)
c)2x−5y+3=0
w rownoleglej a jeste takie samo, a z pkt A wiemy ze b=3
d)
3=b
a w prostopadlych jest odwrotne i przeciwne
8 lis 21:55
Godzio: | | 3 | |
w pierwszym pomylka b=2 |
| |
| | 5 | |
8 lis 21:58
humanistka, z matmy poległam: juz piszę jakie nachylenia przepraszam
8 lis 22:00
humanistka, z matmy poległam: b) O nachyleniu −23 i przecinającej oś y w −2,
8 lis 22:01
Godzio: jak czegoś nie rozumiesz to pisz bo tak na szybko pisałem
8 lis 22:01
humanistka, z matmy poległam: dobrze i dziekuje
8 lis 22:03
Godzio: b)
A(0,−2)−> z tego wiemy ze b= −2 ( X(0,b) )
8 lis 22:03
humanistka, z matmy poległam: mam takie głupie pytanie: czy do tych podpunktów osie mam rysowac
8 lis 22:04
Godzio: nie trzeba
8 lis 22:05
humanistka, z matmy poległam: a w tych równaniach mam jeszcze liczby powstawiać i wyliczyć
8 lis 22:10
Godzio: nie, te pkt które miałeś dane posłuzyły do obliczenia funkcji
np a) Przechodzącej przez punkty M=(−2,3) i N=(3,2),
wiemy że funkcja przechodzi przez te pkt
wiec podstawiamy je i tworzymy układ równań
y=ax+b
y=ax+b
3=−2a+b |
2=3a+b |− odejmujemy
3−2 = −2a−3a + b−b
1=−5a
a podstawiamy do byle jakiego równania i obliczamy b
więc funkcja przyjmuje nam postać:
8 lis 22:23
humanistka, z matmy poległam: aha. jak widze jakies punkty to zawsze juz rownanie chce robic bo nie wiem jak to trzeba
rozwiazac
8 lis 22:29
Godzio: Zapamiętaj
| | 1 | |
funkcja prostopadła do f(x)=ax+b to h(x)=− |
| +b
|
| | a | |
funkcja równoległa f(x)=ax+b i h(x)=ax+b czyli współczynnik a jest taki sam
X(0,b) np A(0,4) to b=4
8 lis 22:34