trygonometria
tyu:
zad. Rozwiąż równanie
sin3x+cos3x=
√2
skorzystałem z wzoru na sumę funkcji trygonometrycznych i wyszło mi coś takiego
czyli dzielę przez
√2 i mam
| | π | | π | |
cos( |
| −3x) = 1 i ( |
| −3x) = α |
| | 4 | | 4 | |
cosα=1 α= 0
o
| | π | | 2kπ | |
wynik z odpowiedzi to x= |
| + |
| czy ten plus w odpowiedziach, |
| | 12 | | 3 | |
a u mnie minus coś zmienia
3 sie 10:53
Kacper: nie
3 sie 11:02
tyu: czyli moje obliczenia i wynik są prawidłowe
3 sie 11:04
Kacper: Obliczeń nie sprawdzałem

Ale wynik pokrywa się z odpowiedziami
3 sie 11:22
tyu: dziękuję.
3 sie 11:25
Saizou :
| | 2 | |
wynik się pokrywa, bo okresowość cos(3x) wynosi T= |
| π |
| | 3 | |
3 sie 11:45
Martin: Wynik się pokrywa z odpowiedzią bo k to liczba całkowita i jak rozpiszesz sobie dla kilka
k∊{−4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4} to zarówno wynik z odpowiedzi jak i twój da taką samą serię
rozwiązań.
3 sie 23:15