przekszt. algeb. nr 2
5-latek: Uproscic wyrazenie
| x | | 2 | | 3x+x2 | |
| − |
| *(1+ |
| )= |
| ax−2a2 | | x2+x−2ax−2a | | 3+x | |
| x | | 2 | | x(3+x) | |
| − |
| *(1+ |
| = |
| a(x−2a) | | x(x+1)−2a(x+1) | | 3+x | |
| x | | 2 | |
| − |
| *1+x = |
| a(x−2a) | | (x−2a)(x+1) | |
| x | | 2(x+1) | |
| − |
| = |
| a(x−2a) | | (x−2a)(x+1) | |
| x | | 2 | | x−2a | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| a(x−2a) | | x−2a | | a(x−2a) | | a | |
2 sie 21:07
Mila:
Bardzo ładnie.
1) opuściłeś nawias w trzeciej linijce ma być:
.......− .....*(1+x)
2) zastrz. po kolei, w miarę uzyskiwania postaci iloczynowej w mianowniku:
3+x≠0 i a≠0 i x−2a≠0 i x+1≠0
2 sie 21:48
5-latek: Bardzo dziekuje za uwagi

czyli na poczatku nie musze robic tych zalozen ale tak jak
Milu piszsesz w trakcie.
2 sie 22:00
Mila:
Ja bym tak robiła, bo mniej pracy.
W zasadzie po drugiej linijce możesz już zrobić, prawda?
2 sie 22:11
5-latek: Masz racje Milu
Teraz tak zobaczylem
2 sie 22:26