Przeksztalcenia geometryczne 1`
5-latek: WItam
| | a−an3−n4+n | |
mam takie wyrazenie |
| |
| | 1−a2 | |
| | −a+an3+n4−n | |
Jesli w mianowniku mam miec a2−1 to musze zapisac to tak |
| |
| | −(a2−1) | |
Teraz jaby mozna bylo rozlozyc licznik ?
2 sie 19:16
Godzio:
| a − an3 − n4 + n | | a(1 − n3) + n(1 − n3) | |
| = |
| = |
| 1 − a2 | | 1 − a2 | |
| | (1 − n3)(a + n) | | (n3 − 1)(a + n) | |
= |
| = |
| = |
| | 1 − a2 | | a2 − 1 | |
| | (n − 1)(n2 + n + 1)(a + n) | |
= |
| |
| | (a − 1)(a + 1) | |
Maksymalnie wszystko rozłożone
2 sie 19:18
Saizou :
Godzio chciałeś powiedzieć maksymalnie w R
2 sie 19:19
5-latek: Zapomnialem znapisac ze mam to pomozyc przez takie wyrazenie
U{{a2−1}{n2+an} i dlatego chce zmienic mianownik w tym pierwszym wyrazeniu
2 sie 19:20
Godzio:
| a2 − 1 | | a2 − 1 | |
| = |
| |
| n2 + an | | n(a + n) | |
@
Saizou nie bądźmy aż tak szczegółowi
2 sie 19:21
5-latek: Dziekuje bardzo

zaraz koncze to zadanie
2 sie 19:23
Saizou : a teki nie ma być matematyk

mój historyk tak mówił
2 sie 19:24
Godzio:
Ma być, ale w stosunku do innych matematyków przy trudniejszych zagadnieniach

Jak licealista poprosi o rozłożenie x
3 − 1, to chyba nie rozłożysz mu tego w zespolonych bo on
nawet nie wie, że takie coś istnieje
2 sie 19:27
Saizou : ale nasz
5−latek nie jest w LO
2 sie 19:28
Godzio:
Ale domyśliłem się, że nie chodzi o rozkład w zespolonych

A jak tam Twoje przygotowania do studiów, robisz coś czy odpoczywasz

?
2 sie 19:29
Metis: Godzio

Wytłumacz jak a(1 − n3) + n(1 − n3) rozłożyłeś na (1 − n3)(a + n)
2 sie 19:29
Saizou : znaczy się obejrzałem sobie powtórkę o funkcjach z PWr i na razie przerwa xd
2 sie 19:30
Godzio:
a
(1 − n3) + n
(1 − n3) −− to jest wspólny element, który wyłączamy przed nawias
(1 − n3)(a + n), jak nie widać, to niech (1 − n
3) = x i wtedy
ax + nx = (a + n)x może tak łatwiej
2 sie 19:31
Metis: Juz wiem

(1 − n
3 ) wyłączyłeś
2 sie 19:32
Godzio:
No i dobrze, korzystaj póki masz wolne, ja idąc na studia jedynie co umiałem to liczyć jakieś
proste całki i pochodne

Ale tyle wystarczyło
2 sie 19:32
5-latek: Bedzie okolo 100 takich zadan i pewnie je wszystkie przerobie zeby dobrze liczyc
Saizou na razie przyjmujemy ze dziedzina to zbior liczb R .
sa to zadania typu Uproscic wyrazenie i wyznaczyc wartosc wyrazenia
2 sie 19:32
Metis: No i tak dzięki
2 sie 19:32
5-latek: tak
Godzio dobrze sie domysliles ze nie chodzi o zespolone
Te zadanka sa ze zbioru ktory jest preznaczony dla uczniow szkol srednich ogolnoksztalcacych i
zawodowych oraz dla kandydatow na wyzszse uczelnie techniczne .
Metis to zadanko jest takie
| a2−1 | | 1 | | a−an3−n4+n | |
| *( |
| −1)* |
| |
| n2+an | | 1−1/n | | 1−a2 | |
Chodzilo mi tylko o to jak rozlozyc licznik tego drugiego ulamka
2 sie 19:40
zombi: Saizou nie nudzą cię te wykłady?
2 sie 20:02