pomocy!pomocy! proszee
dwunastka: Pole powierzchni jednej z dwóch kul jest równe 12 dm2 , a drugie 768 cm2 . Znajdź
stosunek objetosci kuli większej do objętości kuli mniejszej.
8 lis 21:39
today: pole kuli : P=4πR
3
Dla P
1 = 12dm
2 = 1200cm
2 oblicz R
1
Dla P
2 = 768cm
2 oblicz R
2
Mając R
1 i R
2 obliczysz V
1 i V
2
| | V1 | |
A potem stosunek |
| i to będzie rozwiązaniem  |
| | V2 | |
8 lis 22:39
dwunastka: nie nie nie ! napewno tak nie bedzie ! wzór na pole kuli jest zupełnie inne. !
9 lis 18:22
Godzio: zgadza się
powinno być P=4πR
2
9 lis 18:24
Godzio: zgadza się
powinno być P=4πR
2
9 lis 18:24
Godzio: | | 4 | |
P1=4πR12 oblicz z tego R a nastepnie podstaw do wzoru V1= |
| πR13
|
| | 3 | |
podobnie drugi promień i oblicz stosunek objętości
9 lis 18:26