Zadanie
Blue: Oblicz.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| |
| √1+√2 | | √2+√3 | | √3+√4 | | √98+√99 | | √99+√100 | |
To chyba nie jest żaden ciąg geometryczny ani arytmetyczny (bo ani iloraz, ani różnica mi nie
wychodzą) , więc nie wiem, jak się za to zabrać....
2 sie 18:56
ICSP: | 1 | | 1 | |
| = |
| = √2 − 1 |
| √1 + √2 | | √2 + 1 | |
itd.
2 sie 18:58
Saizou : zacznij usuwać niewymierności i zobacz co będzie
2 sie 18:58
Mila:
To pomyśl, co jeszcze możesz zrobić z takim ułamkiem z pierwiastami w mianowniku?
2 sie 19:00
Blue: ICSP przecież wiem, ale mam tak robić 99 razy? No chyba nie....
2 sie 19:01
Blue: Mila nie wiem o co Ci chodzi. Może jakaś podpowiedź?
2 sie 19:02
ICSP: To usuń niewymierność z drugiego ułamka. Potem z trzeciego, a potem porozmawiamy
2 sie 19:02
Blue: Saizou te pierwiastki się będą skracać, ale jakoś nie mogę odgadnąć reguły..
2 sie 19:05
Mila:
Usuwaj niewymierności z mianowników.
Zrób trzy przykłdy i zauważysz pewną prawidłowość.
2 sie 19:06
Blue: ICSP
do 7 wyrazu suma wynosi √7−1
2 sie 19:07
2 sie 19:08
2 sie 19:09
ICSP: nawet ogólnie dla naturalnego n mamy :
2 sie 19:09
Blue: z tego , co liczę to wydaje mi się, że wynik będzie −1, ale w odpowiedziach ma 9 , więc już
nie wiem..
2 sie 19:09
Blue: ICSP mówię suma do 7 wyrazu, a nie 7 wyraz
2 sie 19:10
ICSP: a suma do 8 ?
2 sie 19:11
Saizou :
zobacz co napisałem

wystarczy dodać stronami xd
2 sie 19:11
Blue: Ech, czyli widzę, że jedyny sposób , to liczyć na piechotę..
2 sie 19:13
Mila:
| 1−√2 | | √2−√3 | | √3−√4 | | √4−√5 | |
| + |
| + |
| + |
| +...... |
| −1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
2 sie 19:14
Saizou : nie...
po paru krokach zauważ że
√2−1+√3−√2+√4−√3+√5−√4+...
+√99−√98+√100−√99=
2 sie 19:16
Blue: sorry to co napisałam to była suma do 6

do 8 będzie 2
2 sie 19:16
Blue: a więc to taaaaak ma być!

, Dzięki Mila, jakoś nie mogłam na to wpaść
2 sie 19:18
Mila:
Koledzy zmienili kolejność składników w mianownikach i wtedy gorzej widać.
2 sie 19:20
Blue: albo po prostu jestem za głupia ...;>
2 sie 19:21
Saizou :
[Z{mila]] ale nawet po moich kolorowych można xd
2 sie 19:22
Saizou : * Mila
2 sie 19:22
Mila:
Ja widzę w dowolnej kolejności. Pozdrawiam.
2 sie 19:25
Saizou : w to nie wątpię
2 sie 19:26