liczby zespolone
Maagda94: Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę:
sinα + icosα
Obliczam z tego moduł:
|z|= √sin2α + cos 2α = √1 = 1
Ale jak mam do tego obliczyć kąt δ?
cosδ = sinα1 = sinα
sinδ = cosα1 = cosα
więc I ćwiatka układu współrzędnych
I potem powinnam skorzystać z tabelki, ale w niej są tylko takie wartości jak : 0,1,12,
√32, √22
Ma ktoś pomysł?
2 sie 18:09
Mila:
Może tak?
| | π | | π | |
z=cos( |
| −α)+i sin( |
| −α) |
| | 2 | | 2 | |
2 sie 18:25
zombi: | | √2 | | √2 | |
sinα + i cosα = i(cosα − isinα) = √2*i( |
| cosα − |
| isinα) |
| | 2 | | 2 | |
2 sie 18:28