urna z kulami
Agnes: Do urny wkładam 15 kul zielonych, 4 niebieskie oraz 2 białe.
Z urny losuje kolejno 3 kule bez zwracania. Opisz przestrzen zdarzen elementarnych.
Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze kazda z wylosowanych kul
bedzie w innym kolorze.
2 sie 14:51
bezendu:
google.pl
2 sie 14:53
5 sie 09:18
PW: @Wiem: to jest klasyczny przykład jak nie rozwiązywać zadań z rachunku prawdopodobieństwa.
Nic tu nie jest "po prostu" i nic nie widzisz. Być może sobie kpisz, ale w takim razie napisz
uprzejmie odpowiedź na pytanie Agnes: jaka jest przestrzeń zdarzeń elementarnych?
5 sie 11:12
Patronus: | | 21! | |
W urnie mamy 21 kul i losujemy 3 czyli |Ω| = N{21}[3} = |
| = 19*10*7 = 1330 |
| | 18!*3! | |
Każda będzie w innym kolorze, czyli losujemy jedną zieloną:
jedną niebieską
i jedną białą
Razem mamy 15*4*2 możliwości czyli 120
Prawdopodobieństwo zdarzenia to
5 sie 15:08