matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad z talią kart
Agnes:
Z talii brydzowej zawierajacej 52 karty losujemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze wszystkie beda jednego koloru.
2 sie 13:51
Janek191:
52
5
52 !
I Ω I =
=
5 ! * 47 !
13
5
13
5
13
5
13
5
13
5
4 * 13 !
I A I =
+
+
+
= 4 *
=
5 ! * 8 !
I A I
P( A ) =
=
I Ω I
2 sie 15:22