granica funkcji
ania28: x−> −1
Nie mam pojęcia jak tą granicę rozwiązać (nawet jak zacząć)... nic mi do głowy nie przychodzi,
także bardzo proszę o pomoc.
2 sie 01:25
ICSP: Weźmy t =
5√x+2, oczywiście t −> 1.
Chcąc wyznaczyć x :
t =
5√x+2 //
5
t
5 = x+2
x = t
5 − 2
Mamy :
| | 5√x+2 −1 | | t − 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | x+1 | | t5 − 1 | | t4 + t3 + t2 + t + 1 | | 5 | |
x−>−1 t−>1
2 sie 01:31
ania28: Bardzo dziękuję, a dlaczego t dąży akurat do 1 ?
2 sie 01:54
ICSP: skoro t = 5√x+2 oraz x−>−1 to
t−> 3√−1 + 2 = 3√1 = 1
2 sie 02:05
ania28: Tak teraz patrzę na to zadanie jeszcze raz i rozumiem ten zapis do pewnego momentu, tj. do lim
| | t − 1 | |
|
| , a dalej jak Ci wyszedł ten zapis, |
| | t5 − 1 | |
| | 1 | |
tj. lim |
| ? |
| | t4 + t3 + t2 + t + 1 | |
2 sie 15:19
2 sie 15:34