matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f. wykładnicza
jan:
5*4
x
+2*25
x
≤ 7*10
x
Jak to rozwiązać
?
8 lis 21:14
SC:
napiszę
8 lis 21:24
SC:
5*4
x
+2*25
x
≤7*(2*5)
x
/:4
x
25
5
5+ 2 * (
)
x
≤ 7*(
)
x
4
2
5
5
5+ 2 * ((
)
2
)
x
≤7*(
)
x
2
2
5
zmienna pomocnicza(
)
x
= t, t>0
2
5+ 2t
2
≤7t 2t
2
−7t+5≤0
8 lis 21:36
SC:
Δ=9 t
1
=(7−3)/4=1
5
t
2
=(7+3)/4=2,5 =
2
zatem
5
1≤t≤
2
wracam do podstawienia
5
5
5
(
)
0
=1≤(
)
x
≤(
)
1
2
2
2
0≤x≤1
8 lis 21:40
jan:
dziękuje
8 lis 21:42
SC:
proszę
8 lis 21:43