Obliczyć granicę:
Piotrek: lim x → 0 (1+4x2)1sin2(3x)
1 sie 15:53
Piotrek: Do tego już doszedłem

wynik z wolframa pokazuje e
59, ale nie mogę użyć do tego
reguły deHospitala
1 sie 15:59
jerey: mi wyszło e
49
1 sie 16:09
1 sie 16:10
Piotrek: Rzeczywiście, mój błąd przy przepisywaniu

niemniej step−by−step pokazuje tylko motyw z
regułą DeHospitala, a nie mogę jej użyć
1 sie 16:16
Mila:
lim
x→0[ (1+4x
2)
14x2 ]
4x2sin2(3x)=e
49
| | 4x2 | | (3x) | | 4 | |
limx→0 |
| =4*( |
| )2= |
| |
| | sin2(3x) | | 3*sin(3x) | | 9 | |
1 sie 16:19
Piotrek: @Mila
Dziękuje Ci bardzo − nie wpadłbym na to, naprawdę
1 sie 16:35
Mila:
1 sie 16:43