Znajdz boki trójkąta
Wiciu: Witam, mam dla was takie zadanie, otóż mam obliczyc boki w trójkącie prostokątnym, z tym że mam
podany tylko jeden bok b który jest równy 10. Więc muszę obliczyc boki a i c. Mam podane także
ze cosα= 23
1 sie 15:13
J:
Zrób sobie rysunek .....
1 sie 15:14
Wiciu: W sumie umiem takie zadanie, tylko ze wychodzi mi 10c i nie wiem jak pozbyć się tego c z
mianownika
1 sie 15:16
J: Pokaż rachunki...
1 sie 15:17
J:
| | b | | 2 | |
Masz... |
| = cosα = |
| , czyli c = 15 |
| | c | | 3 | |
...teraz : a
2 + 10
2 = 15
2 ... i liczysz a
1 sie 15:21
Wiciu: Chodzi mi o to że w zadaniu jest podane że cosα wynosi 23 a ze wzoru cosα bc więc
patrząc na trójkąt wychodzi że
23 = 10c i chodzi mi o to jak pozbyć się tego c, bo gdyby było w liczniki 10 a w
mianowniku u to wystarczyło by pomnożyć przez 10 i zostało by samo c, a jak jest w tym
przypadku? Chciałbym jeszcze zaznaczyć że przygotowuje się do egzaminu poprawkowego, więc
nawet proste rzeczy sprawiają mi trudność.
1 sie 15:22
J: Popatrz , co Ci napisałem...
| 10 | | 2 | |
| = |
| ⇔ 2c = 30 ⇔ c =10 |
| c | | 3 | |
1 sie 15:24
J: .... sorry .... c = 15
1 sie 15:25
Mila:
Napisz dokładnie treść zadania. Czy podany masz rysunek i oznaczenia?
Czy b=10 to jest przyprostokątna?
1 sie 15:26
Wiciu: Dobra dzięki za pomoc, przez myśl mi nie przeszło żeby obliczyć to z proporcji.
1 sie 15:26