planimetria
Blue: Wykaż, że środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego ma długość
równą połowie długości przeciwprostokątnej tego trójkąta.
Można by tam prostokąt dorysować, ale nie wiem, jak to dalej napisać, żeby było udowodnione
...

Pomożecie?
1 sie 13:59
J:
Zauważ,że środkowa jest promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie ... i wnioski.
1 sie 14:02
Blue: no ale jak mam te wnioski zapisać? Bo to logiczne, że musi wtedy ta środkowa być równa
promieniowi , który jest równy połowie przeciwprostokątnej, ale jak to zapisać, żeby było
"udowodnione"?
1 sie 14:04
J:
Zrób rysunek...narysuj środkową i pokaż,że środkowa jest połową przeciwprostokątnej
.... przeciwprostokatna = 2r , środkowa = r
1 sie 14:07
J:
W komentarzu napisz ... przeciwprostokątna jest średnicą okręgu opisanego na tym trójkącie
1 sie 14:10
Blue: i to wystarczy

1 sie 14:11
J:
Tak ... środkowa = r , przeciwprostokątna = 2r , czyli środkowa jest połową przeciwprostokątnej
cnw
1 sie 14:13
PW: Środek S przeciwprostokątnej AB jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie (fakt powszechnie
znany). Wierzchołek C kąta prostego należy do okręgu opisanego. Wniosek: SC ma długość równą
promieniowi.
Najważniejsze jest wprowadzenie oznaczeń, bo inaczej trudno zapisać nawet oczywiste
spostrzeżenie.
1 sie 14:14
J:
Dlatego sugerowałem .... rysunek ...
1 sie 14:15
Hugo:

z samego twierdzenia o stycznych do okręgu można
1 sie 14:18
PW: Hugo, jeden z nas ma słaby dzień, bo nie rozumiem.
1 sie 14:21
J:
To teraz pokaż koleżance, jak to wykazać....., a Ona wybierze sobie sposób.
1 sie 14:22
Blue: dzięki za pomoc
1 sie 14:23
Hugo: nie wiem czy samym pitagorasem by sie nie dało
1 sie 14:23
Blue: Dla mnie ten sposób z okręgiem jest chyba najlepszy (bo najprostszy, heh)
1 sie 14:24
Hugo: PW

Z twierdzenia wiemy że Hugo nie myli się nigdy
a o co chodzi
1 sie 14:24
J: "Hugo" ... nie wyważa się otwartych drzwi...

, tego się trzymaj.
1 sie 14:24
Hugo: moc Hugusia bazuje na HUG−SACH

!
1 sie 14:27
PW: A tak w ogóle to pierwsza myśl najlepsza, [PNBlue]].
Trójkąt prostokątny jest połową prostokąta. O prostokącie wiemy, że
− jego przekątne połowią się (jak w każdym równoległoboku)
− mają równe długości.
Wniosek: środkowa o której mówi zadanie, ma długość równą połowie przekątnej prostokąta, czyli
połowie długości przeciwprostokątnej.
1 sie 14:37
Blue: o tym mówiłam na początku
1 sie 14:39
Hugo: 
PW no w końcu
1 sie 14:42
Hugo: Blue Berry która klasa

?
1 sie 14:43
PW: I słusznie. Widzę, że zawzięłaś się nauczyć przeprowadzania dowodów. Uważaj, bo to wciąga i
jeszcze zostaniesz matematyczką.
1 sie 14:43
Hugo: PW − Patron Woodstock'u?
1 sie 14:48