matematykaszkolna.pl
Studia kewei : Mam problem z wyborem studiów. Dostałem się na MIBM PW, złożyłem dokumenty i zostałem przyjęty Ale dowiedziałem się że ogłosili drugą rekrutację na Budownictwo. Dodam że obydwa kierunki mnie interesują. Może mi ktoś lepiej "naświetlić" temat.
1 sie 13:40
jakubs: Uwaga naświetlam: Studiuj, to co lubisz, zgodnie z własnymi zainteresowaniami.
1 sie 13:43
kewei : Obydwa kierunki mnie kręcą. Chciałbym pracować w Polsce, państwo mnie kształci to priorytetem jest praca w kraju. Szukam kierunku po którym będę mógł szybciej złapać doświadczenie i pracę. Studiowanie dwóch odrębnych dziedzin jest cieżkie, więc raczej odpada.
1 sie 13:46
Lukas: Obydwa kierunki mnie kręcą... A co ma wspólnego MiBM z budownictwem ?
1 sie 13:50
kewei : A nie można mieć kilku zainteresowań? A co ma wspólnego kot z psem? 4 łapy i ogon.
1 sie 13:52
Lukas: Takie pytania to chyba na samosie a nie forum matematyczne.. Będę strzelał idź na MiBM pomogłem ?
1 sie 13:55
Blue: Niby po budownictwie teraz jest więcej osób, więc pewnie trudniej o pracę, ale ja tam się nie znam
1 sie 14:01
PW: Nawiązuję do wypowiedzi z 13:52: − Idź na weterynarię.
1 sie 14:19
kewei : Jestem po technikum weterynaryjnym
1 sie 14:21
znawca: Kewei −kręci ciebie mechanika znasz w większości części samochodów i również maszyn(frezarki,tokarki,wiertarki itd.)to wybieraj mechanikę i budowę maszyn(w polsce zarobki większości gówniane,szlifuj od początku niemiecki i angielski) możesz np. pracować manualne a możesz w biurze jako projektant i teraz te budownictwo −takie pierwsze pytanie czy potrafisz rysować rysunki techniczne,wiele osób ma trudności na geometrii wykreślnej −pracę w Polsce to to ci powiem że bardzo trudno znaleźć,najlepiej od samego początku chodzić na budowę jako "pomocnik budowlany" wtedy załapiesz troszkę wiedzy o materiałach i jak będziesz ogarnięty to sobie załatwisz już przyszłe praktyki w tej firmie.Zarobki śmieszne po studiach masz mniejszą stawkę od pracownika fizycznego.No i na budowie to jesteś nawet 12−14 godzin dziennie Podsumowanie 2 ciężkie kierunki,jak nie będziesz się opie**** na studiach to z robotą raczej nie będzie problemu p.s w Niemczech bardzo szanują inżynierów emotka
1 sie 14:22
PW: emotka
1 sie 14:23
kewei : Takiej odpowiedzi oczekiwałem emotka Rysunek techniczny to żaden problem. Oczywiście wiem że najważniejsze jest doświadczenie i uprawnienia. Ale nie mogę się zdecydować.
1 sie 14:27
Blue: ale tak szczerze mówiąc, to polibudy teraz schodzą na psy− przyjmują wszystkich, ja np. znam taką osobę, która dostała się, a nawet nie zdawała rozszerzenia i co ważniejsze nawet podstawę kiepsko napisała
1 sie 14:27
Blue: tzn mówię o matmie
1 sie 14:28
kewei : PW żartowałem emotka
1 sie 14:28
znawca: kewei masz doświadczenie z mechaniką ? bo na twoim miejscu bym celował w mechanikę,bo budownictwo to dramat stres,pod telefonem jesteś 24 hna dobę i nie dosyć że odpowiadasz za wszelki "fuszerki" robotników
1 sie 14:36
kewei : Mam, od dziecka siedziałem w warsztacie taty i majsterkowałem. Więc konstrukcja silników, skrzyń, reduktorów jest mi dobrze znana.
1 sie 14:39
znawca: No to celuj w mechanikę i budowę maszyn,ja mam dopiero 21 lat a jestem ustawiaczem/programistą cnc a nawet studiów nie skończyłem
1 sie 14:43
ae: Znawca skąd wiesz że po budownictwie nie ma pracy? Zrobilem inżynieria, teraz zaocznie studiuje II stopień. Mam dobrze płatna prace, zrobiłem uprawnienia w ograniczonym zakresie. Jestem zadowolony i każdemu polecę.
1 sie 14:59
znawca: @ae gdzie napisałem że nie ma pracy ? napisałem że trudno jest znaleźć a to jest prawda znam ten biznes od podszewki ojciec ma firmę budowlaną,sam pracowałem jako pomocnik a później zbrojarz/cieśla(żeby nie było praca nie u ojca) mam dosyć dużo znajomych na studiach z budownictwa(bo jak nie mieć jak prawie wszędzie jakaś politechnika przyjmuje "przyszłych ~450 inżynierów)i znam parę kierowników budowy pomocników,i większość kokosów z tego nie mają za taka pracę,można porównać do moich zarobków ~ 3−4 tyś
1 sie 15:36
znawca: Główną przyczyną takie postaci rzeczy jest euro 2012 i boom w mediach,jaki to jest przyszłościowy kierunek jakie zarobki. Później "kryzys" zrobił też swoje i teraz z tego prestiżowego kierunku jest cyrk. Najzabawniejsze jest jak student przychodzi na praktyki i nie zna się na podstawowych pojęć związanych z rysunkiem technicznym emotka
1 sie 15:46
znawca: napisz posta na tym forum http://studentbuduje.pl/forum/ sam się przekonasz
1 sie 15:50
ae: Zgadzam sie z tobą. Ja poszedłem na studia wyłącznie po wiedzę. Nie planowałem ile będe zarabiał, gdzie będę pracował. Juz po 1 roku pracowałem jako asystent moja praca polegała na przynoszeniu kierownikowi kawy. Ale złapałem trochę doświadczenia. Teraz pracuje w jednej z większych chinskich firm, zarabiam 3k dodatkowo dorabiam projektami i korkami dla studentów. Ale moja praca nigdy sie nie kończy, jeżeli zadzwoni sekretarka muszę się zjawić na drugim końcu Polski.
1 sie 16:02