liczby R
5-latek: Udowodnij ze roznica poteg dwoch liczb calkowitych rozniacych sie o 2 jest iczba podzielna
przez 8 .
Wiec moge to zapisac tak
k4−(k−2)4
lub (k+2)4−k4 czy jeszce mozna inaczej ?
Oczywiscie skorzystam to ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
1 sie 12:21
pigor: ..., jak rozumiem "zjadłeś" w treści zadania słowo
czwartych ....potęg ;
1 sie 12:31
5-latek: Czesc
pigor 
masz racje . zjadlem
1 sie 12:38
Trivial:
Można to zapisać tak
(k+(n+1))4 − (k−(n+1))4
dla dowolnego (ustalonego) n całkowitego.
1 sie 12:49
5-latek: Bo jesli zapiszse np tak
(k−2)4−k4 albo k4−(k+2)4 to tez powinno byc dobrze gdyz to sa liczby calkowite
1 sie 12:51
J:
Jeszcze ... (k−2)
4 − k
4 , k
4 − (k+2)
4 ...
1 sie 12:52
Trivial:
Można też sprawdzić wszystkie możliwe przypadki (mod 8)
k 0 1 2 3 4 5 6 7
k
4 0 1 0 1 0 1 0 1
No i już "widać", że różnica czwartych potęgi liczb różniących się o 2n (n naturalne, dowolne)
jest podzielna przez 8.
1 sie 12:54
5-latek: OK Trivial
i tez skorzystamy ze wzoru skroconego mnozenia
1 sie 12:56
J:
Po co zpis (k+(n+1)) oraz (k+(n−1)) ... skoro liczby mają się różnić o 2 ?
1 sie 12:57
5-latek: modulo nie umiem
1 sie 12:57
Trivial: Dla ustalonego n będą różnić się o dwa.
5−latek pytał czy da się zapisać jakoś inaczej, to
mu streściłem wszystkie możliwe formy zapisu jednym wzorem.
1 sie 12:58
J:
Fakt ..
1 sie 12:59
Trivial:
Ahh rzeczywiście!
(k+n+1)
4 − (k+n−1)
4
teraz jest poprawnie. Wybierz swoje ulubione n i wstaw.
1 sie 13:00
5-latek: Dobrze
1 sie 13:03
Saizou :
albo tak jak zapisałeś
k4−(k−2)4=
(k2−(k−2)2)(k2+(k−2)2)=
(k−k+2)(k+k−2)(k2+k2−4k+4)
2(2k−2)(2k2−4k+4)=
8(k−1)(k2−2k+2)=8t , t∊C
1 sie 13:14
5-latek: Rozwiazalem to troche inaczej ale dziekuje
1 sie 22:57