Długość łuku, całka oznaczona.
Amasend: Cześć, otóż frapuje mnie jedno zadanie. Oblicz długość łuku krzywej: y= arcsinx + √1−x2
W odpowiedziach mam wynik jakoby ta długość wynosiła pi, ale dla mnie ciągle wychodzi 4. Ktoś
potwierdzi, która jest poprawna?
1 sie 10:47
Kacper: pokaż rachunki
1 sie 10:58
J:
I na jakim przedziale całkujesz ?
1 sie 11:07
Amasend: OK.
| | 1 | | x | | 1−x | |
1. Liczę pochodną: y'= |
| − |
| = |
| |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | (1−x)2 | |
2. Podnoszę pochodną do kwadratu: |
| |
| | 1−x2 | |
| | (1−x)2 | | 1−x2 | | 1−2x+x2+1−x2 | |
3. Dodaję jedynkę: |
| + |
| = |
| = |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | 1−x2 | |
| | −2x+2 | | 2(1−x) | | 2 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 1−x2 | | (1−x)(1+x) | | 1+x | |
| | 2 | |
3. Liczę całkę nieoznaczoną z √ |
| |
| | 1+x | |
t = 1+x
dt = dx
| | 2 | | 2 | |
∫√ |
| dx = ∫√ |
| dt = 2√2√t = 2√2√1+x |
| | 1+x | | t | |
4. Liczę całkę oznaczoną: 2
√2√1+x|x∊<−1;1>
2
√2√1+1 − 2
√2√1−1 = 2
√2√2 = 4
1 sie 11:18
Amasend: przedział to x∊<−1;1>
1 sie 11:19
J:
Jak dla mnie, to nie ma się czego "uczepić"...
1 sie 11:30
Amasend: Czyli prawdopodobnie zła odpowiedź? Ech, dzięki za weryfikacje.
1 sie 11:32