liczby calkowite
5-latek: Wykaz ze kwadrat liczby calkowitej dajacej z dzielenia przez3 reszte 1 przy dzieleniu przez 3
daje reszte 1
liczbe calkowita dajacej przy dzieleniu przez3 reszte 1 zapiszse w postaci np k=3p+1 wiec
kwarat tej liczby to (3p+1)2=9p2+6p+1
A teraz jak wykazac ze ten kwadrat daje reszte 1 przy dzieleniu przez3 ?
1 sie 10:31
Kacper: wyłącz liczbę 3 przed nawias i gotowe
1 sie 10:31
J:
... = 3(3p2 + 2p) + 1
1 sie 10:34
5-latek: A ja sie zastanawialem czy wyciagnac trojke przed nawias czy 3p ?
A prosze o wytlumaczenie tego nawiasu (3p2+2p ) bo 3*(3p2+2p) musi byc liczba podzielna
przez 3
2p− jest liczba parzysta
3p2−−−tez jest liczba parzysta ?
jesli tak to 3p2+2p jest liczba parzysta jako suma dwoch liczb parzystych . Tak ?
1 sie 10:46
J:
Nie ma znaczenia co wyłączysz... = 3p(3p+2) + 1
1 sie 10:50
J:
3*(3p
2 + 2) jest zawsze podzielne przez 3 , bez względu na p ...
1 sie 10:52
J: oczywiście miało być ...3*(3p2 + 2p)
1 sie 10:54
5-latek: Tak. Teraz widze . Przeciez jest 3 przed nawiasem .
Dobrze ze masz cierpliwosc tlumaczyc .
Jeszcze raz dzieki
1 sie 10:58
J: Nie ma za co...
1 sie 11:03