liczby
5-latek: Liczba naturalna n przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 a przy dzieleniu przez 4 daje reszte 1
jak reszte otrzymamy z dzielenia liczby n przez 12 .
1 sie 08:22
5-latek: n=3n+2−liczba ktora przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2
n=4n+1 −liczba podzielna przez 4 i reszt 1 ale dalej nie wiem
1 sie 08:30
J:
Cześć..

n − szukana liczba
n = 3k + 2
n = 4p +1
3k + 2 = 4p +1
| | 4p − 1 | |
k = |
| .... i k musi być liczbą naturalną |
| | 3 | |
Mamy: p = 1 , k = 1 .... n = 5 ( przy dzieleniu przez 12 daje resztę 5)
p = 4 , k = 5 .....n = 17 ( przy dzieleniu przez 12 daje resztę 5)
p = 7 , k = 9 .....n = 29 ( przy dzieleniu przez 12 daje resztę 5)
itd...
Odpowiedź : Daje resztę 5.
1 sie 09:08
5-latek: Witam z samego rana

Dziekuje CI zaraz to bede analizowal
1 sie 09:13
5-latek: J
Zrobilem to zadanie ale tez wyznaczylem zamiast k to p i wyszlo to samo . Liczba ta jest
podzielna przez 5
czyli nie ma znaczenia czy wyznaczymy k czy p .
1 sie 10:38
J: Jasne ,że nie ... byleby liczba, którą wyznaczasz (obliczasz) była naturalna...
1 sie 10:41
Mila:
n=3k+2, k∊N
n=4p+1, p∊N
n=3k+2 /*4
n=4p+1 /*3
4n=12k+8
3n=12p+3 odejmuję stronami
4n−3n=12(k−p)+5
n=12*(k−p)+5⇔ reszta z dzielenia liczby n przez 12 jest równa 5.
1 sie 16:42
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Podziekuje dopiero teraz bo przed chwila wrocilem z pracy .
Teraz zajme sie obliczeniami rachunkowymi
1 sie 22:55
Mila:
Jak Ty możesz w taki upał pracować?
Masz tam klimatyzację?
2 sie 18:52
5-latek : Dzien dobry
Milu
Pozdrawiam
Muszse pracowac . Ale od poniedzialku mam troche urlopu do 18 sierpnia .
Jesli chodzi o klimatyzacje to jest jak otworzymy okna na hali
2 sie 19:03
Mila:
Witam serdecznie
2 sie 19:05
5-latek: Mam troche do zalatwienia spraw , musze odwiedzic lekarzy i zajac sie autkiem zeby bylo czym
jeezdzic do pracy
2 sie 19:18
Godzio:
Zawsze można rowerkiem

. Chyba, że bardzo daleko
2 sie 19:19
koleq: siemks pomoze mi ktos ? liczba naturalna,która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1
pozdro
3 cze 16:54
koleq: ∊∪ℛ∅ρα 2019 rok
3 cze 16:56
misia: liczba 111 przy dzieleniu przez 8 daje reszte?
6 lis 17:54
Mila:
Wykonaj dzielenie Misia:
111:8 =... możesz pisemnie
6 lis 17:57
5-latek: A kalkulator pokazuje miejsca po przecinku
6 lis 18:03
5-latek: 14*8= 112 za duzo
13*8= 104 + 7=111
czyli reszta R=7
6 lis 18:07
Ryszard Peja:
Wie ktoś skąd i dlaczego akurat podstawiamy te liczby pod te p i k?
p = 1 , k = 1
p = 4 , k = 5
p = 7 , k = 9
18 paź 16:30
ICSP: Mila rozwiązała to w lepszy sposób − bez zbędnego podstawiania.
Liczby wybrane zostały tak aby k było liczbą naturalną.
18 paź 16:41
Ryszard Peja: ok, dzięki
18 paź 17:41