macierz
zadanie: Uzasadnij, ze jesli T: R3→R3 jest przeksztalceniem liniowym oraz T(x)=−3x i T(y)=2y dla
niezerowych wektorow x, y, to wektor 5x−7y nie jest wektorem wlasnym T.
T(x)=−3x⇒t=−3
T(y)=2y⇒t=2
T(5x−7y)=T(5x)−T(7y)=5T(x)−7T(y)=5*(−3x)−7*(2y)=−15x−14y
moglbym dalej poprosic o pomoc? o ile to jest w ogole dobre rozumowanie
31 lip 23:06
MQ: Załóżmy, że 5x−7y jest ww T, wtedy:
T(5x−7y)=λ(5x−7y)
ale
T(5x−7y)=−15x−14y
stąd:
5λ=−15 ⇒ λ=−3
oraz
−7λ=−14 ⇒ λ=2
Dostaliśmy sprzeczność, więc założenie nie jest prawdziwe.
31 lip 23:42
zadanie: dziekuje
31 lip 23:49