macierz
zadanie: Jesli mamy dane przeksztalcenie liniowe T: Rn→Rm to macierz tego przeksztalcenia jest
rozmiaru mxn.
A jakiego rozmiaru jest macierz jesli mamy dane takie przeksztalcenia liniowe:
a) T: M2x2→ M2x2
b) T: R4→R2[x]
itd.
wydaje mi sie, ze to zalezy od wymiaru kazdego przeksztalcenia
wymiar Rn=n
wymiar M2x2=2*2=4
wymiar Rn[x]=n+1
i wtedy patrzac na wymiar kazdej z tych przestrzeni w danym przeksztalceniu mozna odczytac
rozmiar macierzy tego przeksztalcenia (z prawej to wiersze a z lewej kolumny)
czyli
a) macierz rozmiaru 4x4
b) macierz rozmiaru 3x4
i podobnie w innych przeksztalceniach liniowych
dobrze?
31 lip 21:30
zadanie: ?
31 lip 22:06
pytanie:
Po co Ty się tak męczysz na tej matmie?
31 lip 22:21
zadanie: nie wydaje mi sie zebym sie meczyl
dlaczego tak myslisz?
31 lip 22:23
MQ: Ad a)
Jeżeli macierz A realizuje przekształcenie:
T:M2x2→M2x2
to musi zachodzić:
A*M1=M2, gdzie M1,M2∊M2x2
Zeby możliwe było mnożenie A*M, gdzie M∊M2x2, to liczba kolumn macierzy A musi się równać
liczbie wierszy macierzy M, więc
A∊Mkx2, gdzie k na razie dowolne
Podobnie rozumując rachunkiem macierzowym można dojść do wniosku, że k też musi być równe 2,
czyli:
A∊M2x2
Ale może się mylę, więc nie bierz tego na wiarę.
31 lip 22:24
zadanie: Wyznacz wartosci wlasne i odpowiadajace im przestrzenie wlasne przeksztalcenia liniowego
L: M2x2→M2x2 zadanego wzorem L(A)=A−3AT, A∊ M2x2.
obrazy wersorow w standardowej bazie tworza macierz
−2 0 0 0
0 1 −3 0
0 −3 1 0
0 0 0 −2
wartosci wlasne tej macierzy to: t=−2 (jest pierwiastkiem potrojnym) oraz t=4.
przestrzen wlasna dla −2 to
x=v
y=w
z=w
s=q ; E−2={(v,w,w,q), v, w, q∊R}
tylko nie wiem jak to nazwac bo jezeli cala przestrzen to R4 to wtedy ta przestrzen wlasna dla
−2 to przestrzen R3 (bo jest rozpinana przez 3 wektory)
podobnie dla t=4
x=0
y=−p
z=p
s=0 ; E4={(0,−p,p,0), p∊R}
wiec bylaby to prosta
ogolnie wektor X∊R4
dobrze sa te przestrzenie wlasne? czy nie wiadomo czy to bedzie R4?
31 lip 22:59
MQ: Mój wpis z 22:24 to jednak bzdury −− nie zwracaj na niego uwagę.
31 lip 23:23
zadanie: ok
31 lip 23:28
zadanie: ale te przestrzenie sa dobrze wyznaczone? tylko nie wiem czy moge je tak nazwac jak pisalem
wczesniej
E−2={(v,w,w,q), v, w, q∊R}
E4={(0,−p,p,0), p∊R}
1 sie 00:09
zadanie: ?
1 sie 11:40
zadanie: ?
1 sie 16:16