macierz
zadanie: Wektory (1,1,0), (0,1,1), (0,0,1) sa wektorami wlasnymi przeksztalcenia B, z wartosciami
wlasnymi −1, 1, 0, odpowiednio. Wylicz macierz B w standardowym ukladzie wspolrzednych.
standardowy uklad wspolrzednych, czyli o wersorach (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1) ?
31 lip 21:06
MQ: Masz równania:
Bv1=−1*v1
Bv2=1*v2
Bv3=0*v3
Dostajesz 9 równań na 9 niewiadomych (9 elementów macierzy B)
31 lip 21:11
zadanie: bo skorzystalem z tego, ze B=PDP−1
to chyba dobrze?
31 lip 21:12
MQ: Fakt, nie pomyślałem o tym.
31 lip 21:14
zadanie: dziekuje
31 lip 21:30