zadanie z tych banalnych, ale mam problem
| 1 | ||
cos3x < | ||
| 2 |
| π | ||
czyli cos3x < | ||
| 3 |
| π | ||
cosx3x = | ⇒ | |
| 3 |
| −π | π | |||
3x= | + 2kπ lub | +2kπ | ||
| 3 | 3 |
| −π | 2kπ | π | 2kπ | |||||
x= | + | lub | + | |||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| π | 2kπ | 5π | 2kπ | |||||
x∊( | + | ; | + | ) | ||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| 5π | 2kπ | |||
skąd się tam wzięło | + | wiem, że tu okres podstawowy jest 3 razy | ||
| 9 | 3 |
no nie, tak nie wolno napisać
a ze swojego wykresu y=cost, t=3x odczytujesz nie alternatywę (lub),
tylko koniunkcję(i), np. taką :
π3+2kπ < 3x < 3π2+π6+2kπ /:3 ⇔
⇔ π9+23kπ < x < 9π18+π18+23kπ ⇔
⇔ π9+23kπ < x < 10π18+23kπ ⇔
⇔ x∊(π9+23kπ; 5π9+23kπ) .
.
| 3π | π | |||
jak powstała prawa cześć nierówności 3x < | + | + 2kπ | ||
| 2 | 6 |
| 1 | 3π | π | ||||
wiem, że wykres jest poniżej y= | za liczbą | ale skąd te | ![]() | |||
| 2 | 2 | 6 |
, bo nie ruszę dalej.
Na początek rozwiąż nierówność cosx<12
Potem tylko przeskaluj na 3x
(zaznaczyłem ci jeden przedział, powtarza się co okres)