Wyznacz granicę:
kamczatka: Wyznacz granicę:
lim x−− > 0
sin3xctg5x
jak to wyliczyć ?
31 lip 16:36
MQ: | | sin3x | | 5x | | 3 | |
sin3xctg5x= |
| * |
| *cos5x* |
| |
| | 3x | | sin5x | | 5 | |
31 lip 16:42
Kacper: można użyć reguły de'Hospitala
31 lip 16:45
Kacper: No, ale sposób
MQ jest łatwiejszy o ile pamięta się podstawowe granice
31 lip 16:46
kamczatka: jak zamieniłeś ten ctg ? bo nie rozumiem
31 lip 16:52
31 lip 16:53
kamczatka: | sin3x | | cos5x | |
| *3x* |
| jak to dalej przekształcić aby wyszło tak ja dla MQ ? |
| 3x | | sin5x | |
31 lip 16:55
jerey: | | sin5x | |
sin5x rozpisujesz tak |
| *5x i zauwaz ze sin3x z poprzedniego i z tego sie redukuja bo |
| | 5x | |
jest wzór 3x i 5x skracają się x'y
31 lip 16:57
J:
| | sin3x | | | |
.... = |
| *cos5x = |
| *cos5x = |
| | sin5x | | | |
| | sin3x | | 5x | | 3 | |
= |
| * |
| * |
| *cos5x |
| | 3x | | sin5x | | 5 | |
31 lip 16:59
J:
| | | | 3x | | 3 | |
.... powinno byc: |
| *cos5x ... i |
| = |
| |
| | | | 5x | | 5 | |
(x sie skraca)
31 lip 17:04
MQ: @J nie ma równości pomiędzy członem 1 a 2 oraz 2 a 3 w tym, co napisałeś
31 lip 17:05
J:
| | sin5x | |
... w mianowniku oczywiście ; |
| *5x |
| | 5x | |
31 lip 17:06
J: Teraz jest...
31 lip 17:06
MQ: Uwaga była oczywiście do (16:59)
Teraz dobrze (17:04)
31 lip 17:06
J: Tak ... zjadłem mnożenie przez 3x oraz 5x
31 lip 17:09
J: O 17:04 też nie było dobrze (3x w dolnym mianowniku, zamiast 5x)...
31 lip 17:10
kamczatka: dawno mnie tu nie było, jednak nie rozumiem za bardzo tego rozwiązania cosinus zamienia się w
sinus.
Mógłby ktoś od początku do końca napisać te rozwiązanie dzięki ?
5 sie 09:20
kamczatka: | sin3x | | cos5x | | sin3x | | | |
| * 3x * |
| = |
| * 3x * |
| * 5x |
| 3x | | sin5x | | 3x | | 5x | |
i co teraz?
5 sie 09:26
kamczatka: a dobra już zrobiłem
5 sie 09:28