Algebra
MMm: Jak udowodnić twierdzenie że jeśli G jest cykliczna i |G|=n to G jest izomorficzne z ℤn?
Domyślam się że muszę skonstruować izomorfizm modulo n, ale póki co mi nie potrafię go zrobić,
dlatego proszę o pomoc.
31 lip 15:26
MQ: Wystarczy izimorfizm gk→k
31 lip 16:38
MMm: Czyli muszę sprawdzić czy jest to homomorfizm, epi i mono (wezmę k−>gk), zatem:
homomorfizm: f(k+l)=gk+l=gk*gl=f(k)+f(l),
epi: Im f= {gk; k∊G}=f(G) oraz
mono (czyli wystarczy wykazać injekcję czy trzeba wykazać że ker f={1G}? Jeśli chodzi o
pierwszy warunek to jest oczywisty ale mam problem z drugim.
Dobrze to zrobiłem?
31 lip 17:59
MMm: Może ktoś sprawdzić?
2 sie 10:15