wykres funkcji
gad: da rade ktos narysowac wykres takiej funkcji? : (tg2x+1)−1
31 lip 14:26
zombi: | | sin2x | | sin2x+cos2x | |
tgx+1 = |
| + 1 = |
| = ... |
| | cos2x | | cos2x | |
31 lip 14:31
Kacper: zombi ja chyba widzę coś innego
31 lip 14:37
zombi: ?
31 lip 14:37
Kacper: ty napisałeś tg
2x+1 a tam jeszcze jest potęga
31 lip 14:46
MQ: No to sobie potem odwróci.
31 lip 14:47
ICSP: Dziedzina ?!
31 lip 14:47
gad: nadal tego nie rozumeim
31 lip 15:42
J:
| | 1 | |
tg2x + 1 = |
| ... , czyli: (tg2x + 1)−1 = cos2x |
| | cos2x | |
| | π | |
Ale musisz wykluczyć z dziedziny te wartości, dla których nie istnieje tgx: x ≠ (2k+1)* |
| |
| | 2 | |
31 lip 16:04
MQ: Można to jeszcze przerobić na:
31 lip 16:10
J:
Racja ... i wtedy może będzie prościej narysować wykres...
31 lip 16:19
gad: aha to teraz juz rozumiem dzieki
31 lip 16:22