Geometria
Blue: Kąty AOC i COB są przyległe. Narysowano dwusieczne k i l tych kątów oraz prostą równoległą do
prostej AB, która przecina dwusieczne k i l odpowiednio w punktach D i E, a ramię OC w punkcie
F. Udowodnij, że |DF|= |EF|

Rysunek do zadania:
http://i60.tinypic.com/8z0jf4.jpg
31 lip 14:11
Blue: te kąty jakby co, to ja zaznaczałam
31 lip 14:13
J:
Δ FEO jest równiramienny i IFEI = IFOI
Δ ODF jest równoramienny i IFOI = IDFI ... czyli IFEI = IDFI cnw
31 lip 14:21
Blue: Nie wiem, czy takie udowodnienie wystarczy, ale podejrzewam, że nie, no bo skoro te trójkąty są
równoramienne ( kąty naprzemianległe) , ale nie wiem, co tutaj jeszcze napisać...
31 lip 14:22
Kacper: Własny pomysł jakiś?
31 lip 14:22
Blue: czyli tylko to wystarczy
31 lip 14:22
Blue: Kacper napisałam wyżej
31 lip 14:23
Kacper: To jest w pełni poprawne wytłumaczenie. Dlaczego są równoramienne sama napisałaś
31 lip 14:23
J: Czy widzisz ,że te trójkaty są równoramienne ? ... jesli tak, to : FE = FO = DF
31 lip 14:25
Blue: J no widzę, bo przecież tam są kąty naprzemianległe nie? Ja wiem, ale tak się po prostu
zastanawiałam, jak to napisać, bo z rysunku już można wywnioskować, jak się kąty zaznaczy
31 lip 14:27
Kacper: Ale warto napisać
31 lip 14:35
Mila:

DE||AB
∡AOD≡∡FDO jako kąty naprzemianległe wewnętrzne ⇔
ΔDOF− Δrównoramienny,⇔
(1)
|DF|=|OF|
∡BOE≡∡OEF jako kąty naprzemianległe wewnętrzne ⇔
ΔOEC− Δrównoramienny⇔
(2)
|FE|=|OF|
Z (1) i (2)⇒|DF|=|FE|
cnw
31 lip 20:25
Eta:
Można też tak:
trójkąt DOE jest prostokątny (α+β)=90o
Można na nim opisać okrąg to: |DF|=FC|=|OC|=r
c.n.u
31 lip 20:35
Kacper: |FC|=|OC|? z którego rysunku ?
31 lip 20:43