Wyznacz granicę:
kamczatka: Wyznacz granicę:
lim −− > 0
i nie wiem co dalej bo do mianownika 0 nie można wstawić
31 lip 13:39
MQ: Perwszy człon zmierza do 1, drugi do 0.
Całość w takim razie do 0.
31 lip 13:42
J: | sin2x | | sinx | |
| = |
| *x ... i teraz policz granicę. |
| x | | x | |
31 lip 13:45
J: | | sin2x | | sinx | |
Upss ... |
| = |
| *sinx .... |
| | x | | x | |
31 lip 13:46
kamczatka: ale przecież sin2x to nie to samo co x2, tam przecież cały sinus jest podnoszony do potęgi, a
w mianowniku tylko sam x, mówię o rozwiązaniu MQ
31 lip 13:47
kamczatka: powinno wyglądać tak: ?
31 lip 13:48
J:
Po co tak kombinujesz... przy pewnych załozeniach: lim [f(x)*g(x)] = lim f(x) *lim g(x)
| | sinx | | sinx | |
Tutaj masz: lim [ |
| *sinx] = lim |
| * limsinx = 1*0 = 0 |
| | x | | x | |
31 lip 13:56
zombi: | sin2x | | sinx | |
| = |
| *sinx → 1*0 |
| x | | x | |
31 lip 13:56
J:
| | sinx | | sinx | |
W rozwiązaniu MQ masz...lim |
| *lim |
| *limx = 1*1*0 = 0 |
| | x | | x | |
31 lip 13:59